Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

1 Mayıs İşçi Bayramı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı?

GÜNDEM

1 Mayıs İşçi Bayramı Nedir? Nerde ortaya çıktı? Bugünün önemi nedir? Emek ve Dayanışma günün hikayesinin detayları haberimizde...

1 Mayıs 1886 yılında Chicago'da hak arayışında olan işçilerin hayatını kaybetmesi ve işçi liderlerinin idam edilmesi ile başladı.

Türkiye'de dahil birçok ülkede 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü resmi tatil olarak kabul ediliyor. 

1 Mayıs ABD'de işçilerin hak arayışı ile başlıyor.  Tarih 1886 yılının ilkbaharını gösteriyor. Tekstil başta olmak üzere birçok sektörün başkenti olan Chicago'da işçilerin eylem yapmasıyla başladı. Binlerce işçi çalışma saatlerinin aaltılması ve koşulların iyileştirilmesi için grev yaptı. 

KANLI GREV

Grevden sonra sokaklar adeta bir savaş meydanına dönüştü. Sokaklar hareketlendi ve gerginlik her geçen saat tırmanmaya başladı.

4 Mayıs gününe gelindiğinde polisleri yerde bulduğu bomba patladı ve 6 polis hayatını kaybetti. bu olaydan sonra güvenlik güçleri işçilerin üzerine ateş açtı. Onlarca işçi hayatını kaybetti.

İŞÇİLERİN ANISINA 

1889 yılında Paris'te toplanan İkinci Enternasyonal, Chicago'da protestoların başladığı gün olan 1 Mayıs'ı "Ulusal Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü" olarak işçilerin anısına ilan etti.

EMEK ve DAYANIŞMA GÜNÜNÜ KABUL ETMİYOR!

136 yıl sonra ABD 1 Mayıs'ı İşçi Bayramı olarak kabul etmedi. Ülkede "Emek Günü" Eylül ayının ilk pazartesi günü kutlanıyor.  Bu günde genel olarak tatil ve eğlence günü olarak değerlendiriliyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.