Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Musa Karagöz: Kiracı ve ev sahibi arasındaki kavgayı bitirmek mümkün!

GENEL

Malatya’da konutlardaki fahiş fiyatlar gündemdeki yerini koruyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, arzın artırılarak konuta ulaşımının kolaylaşması ve kiraları düşürmek için Hazine arazilerini imara açacaklarını söyledi. İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, konuyu değerlendirerek gelişmenin mutluluk verici olduğunu ifade etti. Karagöz: “Böylece arsa maliyeti düşecek, yükselen arsa rantı geri gelecek, reel konut üretimine geçeceğiz. Bundan sonra müteahhit ve alıcı da kâr edecek. Hazine arazileri imara açıldığında vatandaşın önü açılacak ve yüzde 50-45 fiyat oranları ortadan kalkmış olacak. Bu durum kira fiyatlarına da yansıyacak. Böylece orta ve uzun vadede Malatya’da kira fiyatları 8-9 bine kadar inecektir. Ev sahibi ve kiracı arasındaki kavgayı da bitirmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden büyük hasar alan illerde kira fiyatları el yakıyor. Bakan Özhaseki’nin hazine arazilerinin imara açılacağını duyurması üzerine kentte inşaat sektöründe bir hareketlilik gözlendi. İş İnsanı İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, hazine arazilerinin imara açılmasının depremi yaşayan 11 ile pozitif etkileri olacağını söyledi. Karagöz’e göre, orta ve uzun vadede kiracı ve ev sahibi arasındaki krizler de sona erecek. 

MALATYA’DA FIRSATÇILIK YAPAN BETON FİRMALARI VAR


İnşaat Mühendisi Musa Karagöz: “Geride bıraktığımız 6 aya baktığımızda pozitif bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz. Beton fiyatları, kurumsal firmalar değil de bireysel firmalar tarafından yükseltiliyor. Deprem bölgesindeki illerde fırsatçılık yapan beton firmaları var. Beton fiyatlarının demir fiyatları ile orantılı olması gerekirken ortaya çıkan sonuçlar hiçte makul değil. Beton fiyatları için 2 bin bandından bahsediliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bu fiyat artışının hükümetle alakası yok. Tamamen bireysel fırsatçıların yapmış olduğu dayatmalardır. Bunun önüne geçilmeli”
MALATYA’DA KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ
“Deprem Bölgesindeki en büyük sıkıntılardan biri kalifiye eleman açığıdır. Bu bölgelerde kalifiye eleman sıkıntısı var. Eleman yetiştiremiyoruz. Bu yüzden yapılan işlerin kalitesi de düşük oluyor. Buna çözüm bulunması lazım.”

HEM ALICI HEM SATICI HEM DE PİYASA RAHAT BİR NEFES ALACAK 


 İş İnsanı, İnşaat Mühendisi Musa Karagöz : “Önümüzdeki dönemde inşaat sektöründeki alım ve satışlarda pozitif bir hava hakim olacak. Hazine arazilerinin imara açılmasından dolayı hem alıcı hem satıcı hem de piyasa rahat bir nefes alacak. Kiracı- ev sahibi kavgası bitecek. Daha sağlam konutlar imar edilecek. Yatay mimariye geçiş hızlanacak. Malatya’da bu anlamda her şeyin düzeleceğine inanıyorum. Deprem Bölgesindeki illerde bulunan bazı fırsatçı firmaların denetim altına alınmasıyla işler rayına girecektir. Bu durum sadece betoncular için söz konusu değil” dedi. 
HAZİNE ARAZİLERİN İMARA AÇILMASIYLA EV SAHİBİ- KİRACI ARASINDAKİ KAVGA SON BULACAK 
Karagöz konuşmasının devamında: “Hazine arazilerinin imara açılmasıyla birçok sorun da ortadan kalkacaktır. Mesela bugün 5 milyona daire alabilen vatandaş, bunu o zaman çok rahatlıkla 2-3 milyona alabilecek. Mülk sahibi yüzde 45-50 alabiliyor. Müteahhitler konutu, daire maliyetine veriyor. Aslında bu gerçek maliyet değil. Hazine arazileri imara açıldığında vatandaşın önü açılacak ve yüzde 50-45 oranlar ortadan kalkmış olacak. Bunlar yüzde 10-15 bandında olacak. Böylelikle fiyatların yüzde 40-45 oranında geri çekileceğine inanıyorum. Bu durum ister istemez kira fiyatlarına da yansıyacak”

MALATYA’DA KİRALAR 8-9 BİNE KADAR DÜŞER


“Bugün Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır ve Malatya gibi depremi yaşamış illerde bir dairenin kiralık fiyatı 16 bin TL’yi bulabiliyor. Bu bahsettiğim çalışmalar hızlı bir şekilde gerçekleşirse  kira fiyatları 8-9 bin TL’ye kadar düşer. Tabii ki bu bahsettiklerim kısa vadede olacak çalışmalar değil. Orta ve uzun vadede her şey rayına girecektir” 

VASIFSIZ KİŞİLER YIKIM İŞİ ALIYOR


Karagöz son olarak kentlerdeki yıkımlarla ilgili soruna değindi: “Yıkımla alakası olmayan bazı firmalarla ilgili ciddi bir sıkıntı var. Tecrübesi olmayan insanlar da ayrıştırma yapıyor, hırsızlık yapıyor. Milletin malına da göz koyuyorlar. O yüzden bu iş ehline verilirse hiç kimse mağdur olmaz. Fırsatçılar tespit edilmeli ve yıkım işi ehline bırakılmalı”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.