Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Malabadi Köprüsü’de çevre düzenlemesi

GENEL

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan tarihi Malabadi Köprüsü’nde çevre düzenleme çalışmaları başladı.

Silvan ilçesinde bulunan ve Artuklular döneminde 1147’de inşa edilen, Bosna-Hersek'te Dünya Mirası Listesi'ne alınan Mostar Köprüsü ve Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü'nün yapımına zemin hazırlayan kültürel ve teknik birikime önemli katkıları bulunan Malabadi Köprüsü’nde çalışma başlatıldı.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığınca hazırlanan proje kapsamında, 24 bin metrekarelik alanda kafeterya, yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı, seyir terası, kademeli oturma ve dinlenme alanları yapılacak.

Altyapı çalışmalarının başladığı projede 14 bin 500 metrekarelik alan farklı türlerde ağaç, çalı ve çiçeklerle yeşil alan olarak değerlendirilecek. 4 bin metrekare yürüyüş yolları farklı taş döşeme tipleriyle inşa edilecek.

Malabadi’nin görkemi seyir terasından izlenebilecek

Ziyaretçilerin, taş köprüler içerisinde kemeri en geniş olma özelliğine sahip olan tarihi Malabadi Köprüsü’nün, görkemini rahat izlemelerine olanak tanımak için 210 metrekarelik seyir terası inşa edilecek. Düzenlemenin yapılacağı alanda, ziyaretçilerin dinlenmeleri için 400 metrekarelik kafeterya, çocuklar içinde oyun grupları yerleştirilecek. Ekipler, yeşil alanların sağlıklı şekilde büyümesini sağlamak amacıyla da proje kapsamında belirlenen alana 80 metrekarelik su deposu inşa edecek.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Malabadi Köprüsü’nde incelemede bulunarak çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Malabadi Köprüsünün özelliği

Silvan ilçesinde Batman Çayı üzerine kurulan ve Diyarbakır-Tebriz Kervan Yolu güzergâhında bulunan anıtsal mühendislik ve mimarlık başyapıtlarından köprü, 7 metre eninde ve 150 metre uzunluğundadır. 40,86 metrelik sivri kemeri ile dünyanın en uzun taş kemere sahip köprü özelliğini taşıyor. Dünyadaki en nadide eserler arasında olan ve 9 asırdır ayakta duran tarihi köprünün her iki yanında yolcular tarafından barınak olarak kullanılmış iki oda bulunuyor. (Büyükşehir Basın)

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.