Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

'Kalp kırmak Kâbe'yi yıkmaktan daha büyük günahtır'

GENEL

Kalp Allahu Teala’nın komşusudur. Allahu Teâlâ'ya kalbin yakın olduğu kadar hiç bir şey yakın değildir. Müslüman olsun olmasın hiç bir insanın kalbini incitmemesi gerektiği vurgulanır.

Kalp yaratılmış varlıkların en üstünü en şereflisidir. İnsanı insan yapan insanı diğer varlıklardan ayıran ve en önemlisi insanda bulunan her şeyi kendinde toplayan kıymetli bir özelliktir. İnsanda bulunan şeyler ya hak aleminden ya da emir alemindendir. Kalp ise bu ikisinin arasında bir geçittir, köprüdür. Bu yüzdendir ki dinimizde de önemi hat safhadadır.

İnsan hayatına dokunan sözleriyle bilinen Hayati İnanç, kalp kırmanın ne derce büyük olduğunu şu sözleriyle anlatıyor;

''Sözler kişinin aynasıdır. Kalbine sorsan, kalitesi neyse değeri neyse insanın sözlerine de o yansır. Saklamak istese de başaramaz. Kim bir gönül yıkarsa hac ile de yerine getiremez onu. Gönül yıkmanın ne kadar tehlikeli bir şey olduğunu HZ. Ömer şöyle söylüyor, ‘Kâbe’ye bakıyor vallahi büyüksün diyor ey Kâbe, tekrar bakıyor vallahi herhangi bir müminin kalbi senden daha büyüktür’ diyor. Kalp kırmanın ne derece bir suç olduğunu ne kadar tehlike olduğunu gösteriyor. Kalp Allah evi onu yıkmamak gerektiğini söylüyor. ‘Sağır işitmez sözü, gece sanır gündüzü, kördür münkirin gözü alem münevver ise’. Sağır işitmez kör de görmez diyor ya münkirde onun gibidir. Alem nurluda olsa aydınlıkta olsa parıl parıl da olsa münkir yani inkârcı, ehli iman olmayan görmez diyor hakikati, alem aydınlıkta olsa ona karanlıktır. ‘Gönül Çalab'ın tahtı gönüle Çalap bahdı / İki cihân bed-bahtı kim gönül yıkar ise’ yani Allah kalbe bakar. Allah yaptıklarınıza, kılık kıyafetinize şeklinize değil kalbinize bakar. Kalp kıran insan iki cihanda da bedbahttır. Kendin için ne istiyorsan başkası için de onu da iste'' ifadelerini kullandı.

Hayati İnanç Kimdir?

Hayati İnanç, 1961 yılı Şubat ayında Denizli'nin Çameli ilçesinde doğmuştur. Babası devlet memuru olarak çalışmıştır. Dört kardeşin en büyüğü olarak dünyaya gelmiştir. Büyük dedesi hacca giden Muğlalı bir ağa tarafından köle olarak Medine'den getirilen bir kişidir. İnanç, aslen Sudanlı bir kökene sahiptir.

İlkokul yıllarını Denizli Çameli ilçesinde tamamlamıştır. Okulun birincisi olarak derece ile mezun olan İnanç, orta ikinci sınıfta Aydın Nazilli devlet parasız yatılı okulunu kazanmıştır. Devamında Aydın Lisesine gitmiş ve 1977'de lise öğrenimini tamamlamıştır. 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Lisansını tamamlamıştır.

Hayati İnanç, Avukatlığın dışında yayıncılık, yöneticilik, denetçilik, öğretmenlik ve sunuculuk yapmıştır.  Klasik eserlerden edindiği heyecanı, her yaştaki gençlerle paylaşmayı hayat tarzı haline getirmiştir. TRT'de "Can Veren Pervaneler" programını sunmaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.