Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 500 oldu

GENEL

Depreme ilişkin son durumu aktaran İçişleri Bakanı Soylu, vefat eden vatandaşların sayısının 50 bin 500'e yükseldiğini açıkladı.

Türkiye'yi derinden sarsan asrın felaketinde 2 ay geride kaldı. Zorlu süreçten geçilirken, devletin tüm imkanlarının seferber edilmesiyle enkaza dönen şehirler yeniden ayağa kalkmaya başladı. Depremin izlerinin silinmesi için tüm bakanlar, kurumlar, STK'lar, Mehmetçik ve gönüllüler büyük bir mücadele ortaya koydu. Bir yandan geçici barınma merkezleriyle birlikte barınmadan beslenmeye tüm ihtiyaçlar karşılanırken, bir yandan da kalıcı konutlar yükselmeye başladı. Öte yandan hasar tespit edilen binalar yıkıldı, enkaz kaldırma çalışmalarında da sona yaklaşıldı.

"50 bin 500 vatandaşımızın hayatını kaybetti"

Bu kapsamda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, afet bölgesinde yapılan çalışmalara ilişkin son durumu aktardı. Bakan Soylu, depremin merkezi Kahramanmaraş'tan açıklamalar yaptı. Depremde bilançonun arttığını belirten Soylu, can kaybının 50 bin 500'e yükseldiğini açıkladı.

"40 bin 969 binanın enkazı kaldırıldı"

Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde: Deprem bölgesinde Hatay hariç enkaz kaldırma çalışmalarında birinci periyodu bayramdan önce tamamlamış olacağız. 57 bin 29 yıkık binanın 40 bin 969'unun enkazı kaldırıldı.

"431 bin hane sahibine nakit yardımı gönderildi"

Tüm bu süreçte ilk önce açıklanan hasarlı hanelere 10 bin lira verilecekti. Yüzde yüzüne yakını olmak üzere ödeme yapılmış oldu. Taşınma yardımı 15 bin lira verilecekti 431 bin hane sahibine nakit yardımı gönderildi. 50 bin 500 vatandaşımızın hayatını kaybettiği söz konusu. 5 bin kişilik hayatını kaybeden vatandaşımızla ilgili ödemeler bulunmuyor. Ödemeler bloke edildi.

"Kira ödemeleri hafta başlıyor"

Kira ödemeleriyle ilgili de Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde önümüzdeki hafta başlayacak. Konteynerde kalanlar kira ödemelerinden yararlanamayacak. Diğerleri yararlanabilecek. Bu şehirlerde kiralık ev bulmakta zorlanacaklar.

"CİMER'e şikayet edin"

Deprem bölgesinde takibe rağmen kira fiyatlarının iki üç kat arttığına dair tespitlerimiz var. Hepimizi üzmektedir. Devlet üzülmekle kalmaz gereğini yerine getirmekle sorumludur. CİMER'e, 112'ye ve karakol ve kaymakamlıklarımıza başvurularında takip başlatılacaktır.

"Konteyner sayısı 100 bine ulaşacak"

Şu ana kadar 727 binin üzerinde çadır kuruldu. 66 bin konteyner ev kuruldu, çok yakında 100 bine ulaşacak. Sonra da 200 bine tamamlanacaktır. Vatandaşlarımız kiralık yer bulamazsa bizim görevimiz vatandaşlarımıza ev sahipliği yapmaktır. 18'inde inşallah Çin'den gelen konteynerler köylere sevk edilecek. Depremin ilk gününden itibaren sahra hastaneleri hizmete devam etmektedir.Bölgeye yüzde 20 oranında tespit ettiğimiz bir dönüş var.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.