Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Depreme dayanıklı konut seçimi

EMLAK

Ülkemiz için görmezden gelinemeyecek bir gerçek olan deprem, ev seçerken bazı koşulları sorgulamamıza neden oluyor.

Deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşıyor olmamız ev satın alma alışkanlıklarını da büyük oranda etkiliyor. Ağır bir bilançoyla karşı karşıya bırakabilecek bu doğal afet karşısında ancak gerekli önlemler alınarak sonuçlar hafifletebilir. Önlemlerin en başında depreme dayanıklı bir konut seçilmesi gerektiği geliyor. Bu durum dikkat edilmesi gereken bazı koşulları da beraberinde getiriyor. 

Kontrol edilmesi gereken ilk şey binanın projesinin ve ruhsatının olup olmadığı. Eğer binanın projesi veya ruhsatı yoksa bina teknik denetimden uzak inşa edilmiş olabilir. Bu da binanın depreme karşı riskli olabileceği anlamına gelir.

BİNA YAŞI BİLİNMELİ

“AFET BÖLGELERİNDE YAPILACAK YAPILAR HAKKINDA YÖNETMELİĞE” dayanan ve yıllar içerisinde güncellenip, kapsamı geliştirilirken 2018 yılında son halini alan, “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” yapılar inşa edilirken depreme karşı önlemlerde uyulması gereken güncel standartları belirliyor. Özellikle 1999 Marmara Depreminden sonra, bu yeni yönetmeliklere uygun şekilde yapılmış ve korunmuş binalar depreme dayanıklılık açısından eski binalara göre genel olarak daha yüksek sağlamlık gösteriyor. Üstelik, yönetmeliklere uygun şekilde yapılan binalar inşaat aşamasında yerel yönetimler ve gerekli kurumlar tarafından projeye uygunluk açısından denetlendiği için depreme karşı güvenliği diğer binalara göre daha yüksek oluyor.
Kaldı ki, doğadaki her şey gibi, zamanla yaşlanan binalar yıllar içinde depreme dayanma güçlerini yavaş yavaş kaybediyor. Bu sebeple, depreme dayanıklı bir ev seçerken ilk yapmanız gereken şey, binanın yaşını sormak olmalı.

RİSK FAKTÖRLERİNDEN KAÇINILMALI

İlgilendiğiniz evin binasında kolon demirlerinde paslanma, kolon ya da kirişlerde çatlaklar ya da betonda deniz kabukları veya benzeri şeyler varsa bina deprem açısından riskli olabilir. Dış kolonlarda, bodrum kolon ve kirişlerinde demiri takip eden çatlaklar paslanamadan dolayı ciddi demir kaybı oluştuğunu gösterir. İleri safhada taşıyıcı sistemde hiç demir kalmaz.

UZMAN ONAYI ALINMALI

Evin sadece mimari olarak değil mühendislik anlamında doğru tasarlanıp tasarlanmadığı büyük öneme sahiptir. Alacağınız evin statik projesini alanında uzman bir inşaat mühendisine göstermeniz son derece faydalı olacaktır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.