Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

NFT nedir, ne işe yarar? NFT coin nasıl alınır ve nasıl satılır?

EKONOMİ

Son zamanların en çok konuşulanları arasında kripto paralar yer alıyor. Peki kripto para ne demek nerede kullanılır, nasıl harcanır sorularının cevaplarına gelelim.

Tamamen dijital olan kripto paralar (coin) şifrelenmiş olarak kullanımınıza sunuluyor. Her türlü takas işleminde, alışverişte kullanabiliyorsunuz. Sanal para birimi olan kripto paralar geleceğin para birimi olarak artık her yerde kullanılacak gibi görünüyor.  Takas işlemlerini güvenli şekilde gerçekleştirmek için ise kriptografi kullanılıyor. Kriptografinin herhangi bir fiziksel karşılığı ise yok! Kredi kartları, banka kartları ile harcadığımız paralar da işin özüne baktığımız zaman sanal paralar olarak karşımıza çıkıyor. Sebebi ise harcama sonlarında sistem verilerinde meydana gelen düşüşler olarak gösterilebilir. Kripto paralar da aynı çalışma mantığına sahiptir. Kripto para sistemi herhangi bir hükümet, otorite kanalı tarafından yönetilmiyor.

NFT Nedir, Ne Değildir?

NFT nedir nasıl yapılır sorusuna ise; kripto para birimi olarak değer gören tahsil edilebilen dijital bir varlık denilebilir. NFT’nin diğer kripto paralardan farkı ise değiştirilemeyen, misli olmayan, takas edilemeyen anlamlarına geliyor olmasıdır. Ethereum, bitcoin gibi kripto para birimi olan dijital bir token olduğunu söyleyebiliriz. NFT benzersizdir bu sebeple değiştirilemez. NFT’yi özel kılan ise daha çok bilgi depolaması, saf para birimi üzerine çıkmasıdır.

NFT Çalışma Sistemi Nasıldır?

NFT’ler ethereum gibi blok zincirlerinin parçasıdır. Bu sebeple de içinde ekstra bilgiler bulunan ayrı tokenlerdir diyebiliriz. MP3, JPGS, GID, videolar ve daha çok dosya biçimlerini almaya izin vermektedir. Değer taşımakta olup diğer sanat türlerinde olduğu gibi alınıp satılabilir. Somut sanatta olduğu gibi değeri talepler, piyasalar tarafından belirlenmektedir. Orijinal sanat eserlerinin baskısının yapılması, kullanılmaları doğaldır. Aynı şekilde NFT’nin kopyaları hala blok zincirinin geçerli parçaları konumundadır. Orjinaliyle aynı değeriyse taşımaları mümkün değildir.

NFT Nasıl Alınır? Nasıl Satılır?

Herhangi bir dijital görüntü NFT olarak satın alınabiliyor. Yeni başlayanların dikkat etmesi gereken noktaysa hangi pazardan satın alınacağı, ne tür bir dijital cüzdan kullanılacağı, satışı tamamlamak için hangi kripto para birimine ihtiyaç duyulacağıdır.

En çok kullanılan NFT örneklerine şuradan ulaşılabilir;

Mintable,

Opensea,

Nifty,

Gateway,

Rarible

Özel NFT türleri içinde ise örneğin basketbol karşılaşmasında giyilen formalar gibi görüntüler için niş Pazar yeri de alıcılar tarafından tercih edilebilir.

NFT nasıl satın alınır diyenlere; NFT Pazar yerlerinde satılabilir ve süreçler her platformda değişebilir diyebiliriz. İçeriği pazara yüklemek, ardından da NFT’ye dönüştürmek için talimatlar uygulanmalıdır. Çalışmaların açıklamaları, fiyatlandırmaları gibi ayrıntılar da belirlenebilir. Çok daha fazlası var. NFT’yi başkasına sattıktan sonra da satışın komisyonundan kar elde edebilirsiniz.

NFT Nasıl Kullanılır?

Benzersiz imzalarla çalışan NFT’ler 40 basamaklı harf, sayılardan oluşan algoritmalarla kriptografik karmalardan oluşan meta verilerine sahiptir. NFT’ler çok sayıda platformda birlikte çalışma olasılığını yaratmak için kullanılır. NFT coin ler yatırım aracı olarak saklanabileceği gibi kripto pazarlarında da karşımıza çıkabilir. Dijital yaratıcı olan bu çalışmalar yapay kıtlığa neden olmaya da yarar. Sanat eserlerinin NFT’leri de bu sebeple imzalı öğelere benzer.

Dijital Sanat ve Oyunlarla Kullanımı

NFT’ler benzersiz imzasını güvenceye alan blockchain teknolojisinin yeteneğiyle erken kullanım platformu haline gelmiştir. NFT aynı zamanda oyun geliştiricileri yerine kullanıcılar tarafından kontrol edilen oyun içi varlıkları temsil etmek için kullanılıyor. NFT sanat kapsamına giren her şeyi adeta dijitalleştiriyor. Tokenzone tarafından NFT’lerin oyunda ilk kullanımları gerçekleşti. NFT’ler tüm varlıkların oyun geliştiricisi izni olmadan üçüncü taraf pazarlarında alışverişine izin veriyor. (Türkiye Ekspres Haber)

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.