Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Kredi çekenin e-Devlet'ten alacağı var!

EKONOMİ

Avukat Hadi Dündar, borçlunun bankanın hem vatandaş hem de bankanın kendisi için sigortalattığı bir hayat sigortası poliçesinde ölürse, kredinin geri kalanı sigorta şirketi tarafından karşılanacağını belirtti.

Vatandaşlar ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi veya ipotek alırken bankaların kendilerini korumak için talep ettikleri "hayat sigortası parası" geri alınabilir. Hatta aradan kaç ay, kaç yıl geçerse geçsin sigorta şirketine başvurursanız para iadesi alabilirsiniz.

O zaman ne yapmalıyım? diye soruyorsanız, cevap çok basit. e-Devlet sistemine giriş yapın ve iptal işlemindeki adımları takip edin.

Bankalar, kişisel, araç veya ipoteği olan herkesin kendilerini korumak için hayat sigortası yaptırmasını şart koşar. Bazı bankalar bunu ister ve kredi sözleşmesine ekler. Vatandaşlar hayat sigortası yaptırdıktan sonra kredi kullanabilirler. Sözleşmede yazılı olmadıkça hayat sigortası satın almanıza gerek yoktur. Kredi çekmek için hayat sigortası aldıysanız paranızı geri almanın yasal yolları var.

Çok az insan paralarını "hayat sigortası" ile geri alabileceklerini bilir. Bankaların, sigorta yaptırmak istemeyen kişiler için kredileri onaylamama veya faiz oranlarını değiştirme hakları bulunmaktadır. Bu nedenle birçok borçlunun hayat sigortasına ihtiyacı vardır.

Banka kendini güvence altına alıyor

Avukat Hadi Dündar, yaptığı değerlendirmede, bankanın kredi verenin ölümü nedeniyle krediyi geri ödeyememe riski olduğu için krediyi güvence altına almak istediğini açıkladı. Dündar, borçlunun bankanın hem vatandaş hem de bankanın kendisi için sigortalattığı bir hayat sigortası poliçesinde ölürse, kredinin geri kalanı sigorta şirketi tarafından karşılanacağını söyledi.

Ölüm halinde varislere borç kalıyor

Müşteri aynı ama bu sefer hayat sigortası kredisini kullanmayan kişi ölürse kalan teminatı mirasçı ödeyecek. Av. Hadi Dündar, bir hayat sigortasının sigortalısının ilk prim ödenmeden ölmesi halinde Türk Ticaret Kanunu'nda hüküm olduğunu ve dolayısıyla sigorta sözleşmesinin geçersiz duruma düştüğünü açıkladı.

Dündar, bu konudaki mahkeme kararına atıfta bulunarak, "yalnızca zorunlu masrafların tüketiciden talep edilebileceği" ve bankaya ödenen primlerin tüketiciye iade edildiği bilgisini paylaştı. Dündar, ayrıca gerekli masrafların nereye harcandığını kanıtlamak zorunda kalacağını söyledi.

Diğer taraftan BDDK tarafından da “Hayat Sigortası” Yönetmeliği yayımlandı ancak bu uygulamaya ilişkin değişiklikler dikkat çekti. Bu çok önemli adımda müşteri prim ödemek istemediği için hayat sigortası yaptırmak istemiyor. Hayat sigortası satın alan herkes teslim seçeneklerini araştırmaya başladı.

Başvurular e-Devlet'ten

Krediler için hayat sigortası olan vatandaşlar e-devlet sisteminden (www.turkiye.gov.tr) hayat sigortası poliçesini iptal edebilir ve verilen hesap numarasına prim ödeme talebinde bulunabilirler. Sadece birkaç adımda söz konusu hayat sigortası poliçenizi iptal edebilir ve paranızı çekebilirsiniz.

İptal etmek için turkiye.gov.tr ​​e-devlet adresine gitmeniz gerekiyor. Cep telefonunuzdan veri girerseniz, bu verilere tarayıcınız aracılığıyla erişmeniz gerekeceğini lütfen unutmayın.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.