Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

İngiliz petrol rafinerisi BP de ikinci çeyrekte karını üçe katladı

EKONOMİ

Ukrayna savaşı vb. nedeniyle enerji fiyatları yükselirken, dünya çapında bir acil durum var ve büyük küresel petrol rafinerileri devasa karlar elde ediyor.

İngiliz BP, bugün (2'sinde) yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci çeyreğinde (Nisan-Haziran) tek seferlik faktörler hariç karının, aynı yılın üç katından fazla olan 8.45 milyar dolar olduğunu duyurdu. Geçen yıl bu rakam 2.8 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

BP, ikinci çeyrekte rafinaj marjlarının genişlemesi, güçlü ham petrol ticaret performansı ve yüksek petrol fiyatları sayesinde karının arttığını söyledi.

BP bu yıl temettüsünü %10 artırdı ve üçüncü çeyrekte 3,5 milyar dolarlık hissesini geri almayı kabul etti.

BP, Rusya'daki arz kesintileri ve stok kıtlığı nedeniyle petrol fiyatlarının üçüncü çeyrekte yüksek kalacağını tahmin etti.

Gaz fiyatlarının oldukça oynak olması ve Rus petrol boru hatlarının işletilmesinden büyük ölçüde etkilenmesi bekleniyor.

Diğer büyük rafineriler de yüksek petrol fiyatları sayesinde rekor seviyeler kaydediyor.

ABD ExxonMobil ve Chevron'un ikinci çeyrek net karı, sırasıyla tüm zamanların en yüksek seviyeleri olan 17.85 milyar dolar ve 11.62 milyar dolar oldu ve geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık dört kat arttı.

Shell İngiltere'nin net karı bir yıl önce beş kat artarak 18 milyar dolara yükseldi ve Fransa'nın Total şirketi de 5,7 milyar dolar kar açıkladı.

Bunun ortasında, enerji piyasası araştırma şirketi Cornwall Insights, Birleşik Krallık'taki hanelerin gelecek yılın başlarından itibaren enerji maliyetleri için yılda 3.600 £ 'dan fazla ödeyeceklerini tahmin etti.

Bir Cornwall Insight yetkilisi aynı gün BBC'ye yaptığı açıklamada, "Toptan gaz fiyatlarındaki artış ve Rusya'nın arzındaki düşüşle ilgili endişeler nedeniyle enerji oranları yükseliyor.

Mevcut toptan eşya fiyat düzeyi göz önüne alındığında, hanehalkı enerji maliyetleri 2024 yılına kadar çok az düşüş belirtisi gösteriyor” dedi.

İngiltere'de ortalama hane halkı enerji faturası geçen yıl Ekim ayında 1.400 sterlinden bu yıl nisan ayında 2.000 sterline yükseldi.

Cornwall Insights, bu yılın Ekim ayından itibaren yıllık 3.358 sterline yükselmesini bekliyor; bu, İngiltere gaz ve elektrik piyasası düzenleyicisi OFGEM tarafından Mayıs ayında açıklanan 2.800 sterlinlik tahminden çok daha yüksek.

Birleşik Krallık hükümeti, enerji şirketlerine yüksek kar elde etmeleri için artan baskının ve tüketicilerin hızla artan maliyetlerle boğuşmasının ardından Mayıs ayında petrol ve gaz şirketlerine yüzde 25 fazla vergi açıkladı, ancak yasa tasarısı henüz Parlamento'dan geçmedi.

O sırada hükümet, hane halkının 15 milyar sterlinlik enerji yükünü hafifletmek için önlemler de açıkladı.

Plan, Ekim ayında tüm hanelerin enerji faturalarını 400 sterlin azaltmak ve 8 milyon düşük gelirli haneye geçim masrafları için 650 sterlinlik ek sübvansiyon sağlamak.

Ancak muhalefet partileri ölçeğin hanehalkı yüküne göre yetersiz olduğunu eleştiriyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.