Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

İndirim kararı 31 Mayıs'ta sona eriyor

EKONOMİ

Piyasalardaki sert dalgalanmalarla mücadele edemeyenler için vadeli mevduat risksiz getiri sunarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı önemli 'indirim' kararı 31 Mayıs'ta bitiyor.

Bankada hesabı olan, yatırım yapmak isteyen herkesi yakından ilgilendiriyor. Risk sevmeyen yatırımcılar yüzde 19.5 kazançla gelir sağlayabiliyor. 

Son günlerde faizlerin yıllık yüzde 19.5’e kadar çıkması ve faiz gelirinden alınan stopaj (vergi) indirimi vadeli mevduatın cazibesini artırıyor. Kısa vadede mevduat, uzun vadede ise tahvil yüksek getiri sağlıyor.Tasarruf yöntemi, herkesin risk algısına göre değişiyor. Döviz, altın, gümüş, kripto para, borsa, vadeli mevduat, fonlar... Birikimi olanlar günün şartlarına ve risk alma potansiyeline göre bu enstrümanlardan birini tercih ediyor.

Döviz son günlerde hareketli ve bunda ABD’de yüksek açıklanan enflasyon verileri karşısında Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed), faiz artırabileceği endişesi de etkili. Ama düşüşü de yükselişi gibi sert olabiliyor. Son 3-4 ayda örnekleri görüldü.

SERT İNİŞ ÇIKIŞLAR
Altının ons fiyatı da piyasaya sürülen trilyonlarca dolardan besleniyor. Bir ara 2.000 doları aşarak güvenli liman özelliğini pekiştirse de sonrasında gramın fiyatı 1 haftada 70 liralık sert düşüş yaşamıştı.

Gümüş sanayide sık kullanılıyor ve talebe bağlı fiyatları tekrar yükselişe geçti. Borsa ara ara düzeltmelerle yukarı çıkış denemeleri yapıyor.
Kripto paralar ise milyarder iş insanı Elon Musk’ın bir tweet’i ile fırlayıp bir açıklamasıyla çakılıyor. Son 10 günde bu nedenle kripto yatırımcısının yüzü pek gülmedi.
Özetle döviz, emtia, kripto ve borsa gibi alanlara yatırım yapanların sert iniş ve çıkışlara hazırlıklı olması gerekiyor. Diğer bir ifadeyle kısa sürede yüksek getiriler söz konusuyken durum tersine döndüğü zaman servetin erime riski yüksek.

Dalgalanmalarla mücadele edemiyorsanız, ilgilenecek zamanınız yoksa ve bu durumu fırsata da çeviremiyorsanız TL vadeli mevduat gibi sabit getirili yatırımlar, tercihlerden yani sepetlerdeki yumurtalardan biri olabilir.
TL vadeli mevduat, yıllık yüzde 19.50’ye ulaşan faiz getirisi ve stopaj avantajıyla ilgi görüyor. 30 Eylül 2020’de Cumhurbaşkanı kararıyla faiz getirisinden alınan stopaj düşürülmüştü.
Buna göre; 1 günden 6 aya kadar olan vadelerde stopaj yüzde 15 yerine yüzde 5, 6 ay ile 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 12 yerine yüzde 3 ve 1 yıldan uzun vadelerde de yüzde 10 yerine sıfır (0) olarak uygulanıyor.

İndirimler ek bir süre uzatımı olmazsa 31 Mayıs’a kadar geçerli. Bu tarihe kadar açılan hesaplarda indirim uygulanacak.
 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.