Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Fiş veya fatura vermeyen esnafa cezalar geliyor...

EKONOMİ

213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre, fatura kesilmesi ve alınması gerektiği halde, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda hem satışı yapan hem de satın alan tarafa cezai işlemler uygulanır.

Ticari alım-satım faaliyetleri ve fatura birbirinden ayrılmaz ikili gibidir. Bir başka deyişle bir ürün veya hizmet satışı gerçekleşiyor ise bunun faturalandırılması zorunludur. Satışı yapan tarafların fatura düzenlemeleri gerekir. Faturasız ürün satışı gerçekleştirmek şirketler için son derece risklidir.

2022 takvim yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı 500 TL'dir. Bu fatura tutarına bakılmaksızın belirlenen ceza tutarıdır. 2021 yılında ise, 380 TL idi. 

Yeni yasaya göre, alışveriş sırasında fiş verilmemesi, alınmaması, veya alışveriş tutarından farklı bir tutarda fiş veya fatura kesilmesi durumunda uygulanacak ceza her bir belge için 500 liradan bin liraya çıkıyor.

Burada kayıt dışılığın azaltılmasının yanı sıra, fiş verilmediği için aldığı ürünle ilgili bir problem çıktığında Tüketici Hakem Heyetine başvurma ve hakkını arama imkanını kaybeden tüketicinin hakkının korunması amaçlanıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.