Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Fahiş Fiyatta "Hal Yasası"

EKONOMİ

Hükümetin son üç yıl içerisinde yürüttüğü Hal Yasası taslağında sona gelindi. Hallerde adeta bir 'mayfa' yapılandırması oluşumuna son verilecek. Üreticiye yer tahsis edilecek ve vergi muafiyetleri getirilecek. Detayları haberimizde...

Meclis'in Temmuz ayında tatile girmesinden önce Yeni Hal Yasası'na ilişkin farklı detaylar ortaya çıkmaya başladı. Meclis gündemine getirilmesi planlanan taslakta hallerde birer 'mafya' gibi oluşturulan yapılandırılmalar son verilecek.

Türkiye gazetesinde verilen habere göre; AK Parti ekonomi kurmayları ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlıkları yapılan Hal Yasası taslagında yapılan rötüşlarla bir kişinin birden fazla işletmesi olmaycak. Yeni taslağın detayları şu şekilde:

  1. Alternatif Haller

Büyükşehirlerde yeni alternatif haller kurulması planlanıyor. İstanbul, Ankara, İzmir veya Bursa gibi illerde belediyelere yeni hallerin kurulması için hazine arazileri ya dahil edilecek ya da yeni alanlar verilecek. Belediyler bu halleri kurarken üzerindeki mali yükü azaltmak için İller Bankası aracılığı ile mali destel verilecek.

     2. Üreticiye Vergi Muafiyeti

Yeni taslakta tedarik zincirinin kırılmaması içinde yeni tedbirler alınıyor. Ürünler doğrudan üretici kooperatiflerine hallerde yer tahsis edilecek. İlk taslakta hallerin kapasitesinin yüzde 30'unun üretici birlik ve kooperatiflerine yer alması öngörülüyordu. Bu oranın artması bekleniyor. Zincir marketlerin artık doğrudan tarladan değil, hallerden mal alması sağlanacak. AK Parti kurmayları üreticiler için bazı muafiyeler ve teşvik edici yeniliklerin getirilmeside planlanıyor. Kurmaylar "Mesela KDV alınmayabilir üreticiden. Bu konular çalışılıyor." açıklamaları yaptılar.

   3. Belediyelerin Ağırlığı Artatacak

Bu taslak ile hallerdeki yönetim şeklinde de değişimler olacak. Yönetimlerde belediyelerin ağırlığı artacak. Böylece belediylerin denetim yetkisine yönelik yeni adımlar atılması planlanıyor. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.