Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Asgari ücret zammında kritik karar!

EKONOMİ

Temmuz ayının gelmesiyle birlikte asgari ücrete olası ara zamla ilgili kritik bir aylık süreç de başlamış olacak. İşçilerin görüşlerini ortaya koyan son açıklama ise Türk-İş'ten geldi. İşte asgari ücretle ilgili önemli açıklamalar...

Asgari ücrete ara zam iş dünyasının gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Temmuz'da asgari ücrete ara zam yapılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından asgari ücret tespit komisyonunun toplanması gerekiyor. Toplantının işçi ve işveren temsilcileri ile bakanlıkta olmak üzere en az üç kere toplanması bekleniyor.  Tüm bu süreler göze alındığında Ağustos ayında ödenecek Temmuz ayı maaşlarının zamlı yatabilmesi için önümüzdeki hafta Temmuz ayının ilk günleriyle birlikte Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması gerekiyor.        

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretle ilgili çalışan kesimin görüşlerini şu sözlerle aktardı:

Asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılması konusunda ilk açıklamanın mart ayında AK Parti eski Grup Başkanvekili Cahit Özkan’dan geldiğini belirten Ergün Atalay, bunun üzerine kendisinin de 22 Mart’ta Abant’taki toplantıda, geçmiş yıllarda aralık ayından önce asgari ücret artışını görüşmediklerini ama her ayın başında açıklanan enflasyon miktarının asgari ücretliye, emekliye yansıtılabileceğini söylediğini anlattı.

Kamuoyunda asgari ücrete ara zam konusunda bir beklenti yaratıldığını kaydeden Atalay, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu alarak işçinin, emeklinin, çalışmayan işsizin yaşadığı sıkıntıyı anlattığını, Erdoğan’ın, asgari ücrete ara zam olmayacağına yönelik bir sözü olmadığını ifade etti. Çalışanların alım gücünün çok düştüğünü kaydeden Atalay, kesinlikle bir şey yapmak gerektiğini dile getirdi.

Hatırlanacağı gibi daha önce de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den asgari ücretle ilgili yeşil ışık sayılabilecek bir açıklama gelmişti. Bakan Bilgin, yaptığı açıklamada, "Temmuz ayında emekçilerin karşılaştıkları enflasyon farkına karşı düzenlemelerin hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim" ifadelerine yer vermişti.

Temmuz ayında yapılması öngörülen ara zam oranı konusunda bir netlik olmamakla birlikte, beklenti, yüzde 10 – 20 aralığında artış olması yönünde. Asgari ücrete yapılacak zammın, asgari ücretin üzerinde ücretle çalışanlar için de artışı gündeme getirmesi bekleniyor.

Yüzde 20 civarında zam yapılması halinde ise asgari ücret 5 bin veya 5 bin yüz lira olacak.​​​​​​​

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.