Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Arguvan'da lavanta hasadı başladı

EKONOMİ

Malatya 'da, Arguvan belediyesine ait 42 dönümlük arazide yetiştirilen lavantaların hasadına başlandı. Ekime elverişli olmayan topraklarda yetiştirilen lavantalar ilçeye ekonomik anlamda destek sağlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Malatya Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle yetiştirilen lavantaların hasadına başlandı. Bugün lavanta hasadına başlayacaklarını söyleyen Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, ''Lavanta çok önemli bir bitki. Arguvana farklı bir değer katan, turizm anlamında ve ileride ekonomik anlamda ciddi katkıları olacak bir bitki. Bölgemizi güzelleştirmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. Bu konuda il ve ilçe tarım müdürlüklerimizle çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda lavantanın yanında uçucu bitkiler olan nane, kekik gibi ürünlerin yağını çıkartabilmek için bir tesisleşme konusunda da çalışmalarımız var'' diye konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit de tarımsal üretimde çeşitliliğin artırılması ve atıl arazilerin kullanılması amacıyla ilçede lavanta tarımına başlandığını ifade etti. Macit, "Lavanta kanaatkar bir bitki. Arguvan'ın iklim şartları da lavantaya uygun. Daha çok işlemeye uygun olmayan atıl arazilerin değerlendirilmesi açısından önemli bir örnek burası. Malatya'mızda üretilen tıbbi aromatik bitkiler dışarıya işlenmiş olarak satılabiliyor. Arguvan'da da bu tür ürünler geliştiği zaman sanayisi de oluşacaktır" ifadelerini kullandı.

Hasat etkinliğinde açıklama yapan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ekime elverişli olmayan toprakların lavanta üretimi için kullanıldığını söyledi. Geçen yıl bu zamanlarda yüksek kaliteli ve verimli ürün alındıklarını belirten Gürkan, "Lavanta aynı zamanda bir sanayi ürünü. Kozmetik sanayisinde kullanılan, yağıyla, kokusuyla çok değerli bir bitki. Bu bitkinin daha geniş alanlara ekimler yapılarak hasadının daha geniş şekilde yapılması ve işlenerek ilgili yerlere gönderilmesi noktasındaki belediyemizin çalışmalarına her konuda destek vereceğimizi ifade etmek istiyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.