Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Altın fiyatlarında Fed baskısı

EKONOMİ

ABD Merkez Bankası (Fed) tutanaklarında, enflasyon nedeniyle kısıtlayıcı para politikasına devam mesajı verilmesi, altın fiyatlarını baskıladı.

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 31 Ocak-1 Şubat'ta düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı. Tutanaklar, neredeyse tüm Fed yetkililerinin faiz oranının 25 baz puan artırılmasında hemfikir olduğunu, birkaç yetkilinin ise 50 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ortaya koydu.

Tutanaklarda, enflasyonun uzun vadeli hedefin hala oldukça üzerinde olduğuna işaret edilerek, Fed yetkililerinin genel olarak enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin politika görünümünü şekillendiren önemli bir faktör olmaya devam ettiğini ve risk yönetimi açısından enflasyon net bir şekilde yüzde 2'ye düşene kadar kısıtlayıcı bir politika duruşunun sürdürülmesinin uygun olduğunu belirttiği ifade edildi.

Tutanaklarda, yetkililerin Komite'nin geçen yıl para politikasını yeterince kısıtlayıcı bir duruşa doğru getirmede önemli ilerleme kaydettiği konusunda hemfikir olduğu aktarıldı. Bankanın tutanaklarında, para politikası duruşunun sıkılaşmasının kümülatif etkisinin enflasyonist baskıları yumuşatmaya başladığına dair işaretler olmasına rağmen, enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde ve iş gücü piyasasının sıkı kalmaya devam ettiği belirtildi.

ALTIN FİYATLARI 1830 DOLARIN ALTINDA BASKILANDI

ABD'de 4,50-4,75 aralığındaki politika faizi son 16 yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor. Fed tutanaklarında, para politikasında sıkılaşmaya ve yüksek faize devam mesajının verilmesi ise altın fiyatlarını baskılıyor.

Şubat başında 1935 dolar seviyesini gören altının ons fiyatı, bugün 1826 dolardan işlem görüyor. 1851 liradan alınan çeyrek altının satış fiyatı 1867 lira. 1106 liradan alınan gram altın 1139 liradan satılıyor.

İstanbul serbest piyasada 18,82 liradan alınan dolar 19,12 liradan satılıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.