Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

18 yaş altına bireysel emeklilik yolu açıldı

EKONOMİ

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) 18 yaş altındaki gençleri ve çocukları da kapsaması için hazırlanan yasa yayımlandı.

Resmi Gazetede yayımlanan sigortacılık ile diğer bazı alanlara ilişkin kanunlarda yapılan değişiklikle 18 yaş altı vatandaşların bireysel emeklilik sistemi kapsamına alınması yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili sorularımızı cevaplayan sigorta danışmanı Ece Arslan Yılmaz BES’i, “Küçük yaştaki çocuklara yapılacak en iyi yatırım” olarak ifade etti.

Türkiye’de 23 milyon gence bireysel emeklilik yolu açan sistemin aslında çocuklarda ve gençlerde tasarruf bilincinin gelişeceğini söyleyen Yılmaz, “Bireysel emeklilik sistemi, kişilerin çalışma yaşamları boyunca yapmak istedikleri tasarrufları uzun vadeli yatırıma dönüştürmeleri ve emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir kaynağı oluşturmaktır. Bugüne kadar 45 yaşın altında olan, özel sektör ve kamuda çalışan herkesi kapsayan BES, artık 18 yaş altına yapılabiliyor. Önceden aileler kendi isimleri üzerinden emeklilik sözleşmesi yaptırırken,  şimdi çocukları adına sözleşme düzenletebilecekler. Kısaca, aileler 18 yaşını doldurmamış çocukları adına BES üzerinden birikim yapabilecekler.”

Yeni doğmuş bebek içinde sistemin aktif olduğunu ifade eden Yılmaz, “18 yaş altını kapsayan yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle aileler için güvenli bir liman oldu. Çünkü çocuklarının geleceğini garanti altına almak, eğitim dönemi hatta daha ilerisi için sağlam bir birikim gerektiriyor. Bu arada yüzde 25 devlet katkısından 18 yaş altındaki gençler ve çocuklarda faydalanabilecek. Yani her ay düzenli olarak 100 lira yatırılan bir Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devlet de 25 lira koyarak destek olacak. Aylık yatırılan tutar arttıkça devlet desteği de artacak. Sistemden emekli olunması halinde devlet katkı payının tamamı, 10 yıl (zorunlu) kalındığında ise yüzde 60’ını hak edecek sigortalı kişi.”

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kaydolmak için sigorta şirketlerinin acenteleri ya da bankaların tercih edilmesi gerektiğini de vurgulayan sigorta danışmanı Ece Arslan Yılmaz, “Çocuklarımızın geleceğine yatırım yapmak için bizlere verilen bu fırsatta ilk şartımız kesinlikle kurumsallık olmalı.” Diyerek aileleri de uyardı.

(HABER MERKEZİ)

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.