Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Sınav esnasında nelere dikkat edilmeli? (YKS)

EĞİTİM

Adaylar için sınav sırasında dikkat etmeleri gereken önemli noktaların da paylaşıldığı sınav hazırlık kılavuzunda, sınavın ilk 15 dakikasında heyecanlanmanın normal olduğu belirten uzmanlar, “Bunun bir zaaf olmadığını ve hemen herkesin az ya da çok bu heyecanı yaşadığını bilmeniz sizi rahatlatacaktır. Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bu durum karşısında telaşa kapılmayın. Bunun gerçek olmadığını ve o anki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz ”

Adaylara sınavda rahat edilecek bir kıyafetin tercih edilmesi ve özel bir neden yoksa sınava aile üyeleriyle birlikte gidilmemesinin önerildiği kılavuzda, “Fakat ailenizin sizinle birlikte sınav yerine gelmesi sizde bir baskı oluşturmadığı gibi sizi rahatlatıyorsa, bu durumda ailenizin sizinle birlikte gelmesinin bir sakıncası olmayacaktır” denildi.

Kılavuzda adaylara sınav esnasında çok sık aralıklarla saate bakmamaları ve soruların çok dikkatli okunup, anladıktan sonra cevaplanması tavsiye edilirken sorulara yorum katmadan soruyu hazırlayan kişi gibi düşünmeye çalışmaları önerildi. Sınav esnasında sadece sınava odaklanılması ve sınav sonrasının düşünülmemesi gerektiğinin vurgulandığı YKS kılavuzunda, “Dikkatinizi dağıtacak hayallere ve endişelere kapılmamalısınız. Eğer sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz zihninizin birkaç saniye dinlenmeye ihtiyacı vardır demektir. Kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanın. Dinlendiğiniz bu süreyi kayıp olarak düşünmeyin. Cevaplarınızı gruplar halinde ( sayfa - sayfa) kodlayın. Bu durum size zaman kazandıracağı gibi "kaydırma" riskinizi de azaltacaktır. Kodlamayı en sona bırakmanızın çok riskli olduğunu da unutmamalısınız” ifadelerine yer verildi.

Eğer sınavdan kopulduğu fark edilirse birkaç saniye zihnin dinlenmeye ihtiyacı var demektir. Kalemi bırakıp gözleri kapatmak, alnı ve şakakları ovarak veya rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süre bu amaçla kullanılmalıdır.

Sınava, denemelerde alışılan testten başlamalı ve aynı testlere sırasıyla devam edilmelidir. Testlere ayrılan süreleri aşmamak için zaman kontrol edilmelidir.

Cevaplar gruplar hâlinde (sayfa - sayfa) kodlanmalı. Bu durum, zaman kazandıracağı gibi "kaydırma" riskini de azaltacaktır. Kodlamayı en sona bırakmanın çok riskli olduğu unutulmamalıdır.

Hakkında hiçbir bilginin olmadığı soruları boş bırakılmalıdır çünkü 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürecektir.”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.