Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Mesleki eğitim ile tarımsal alanda üretim artacak

EĞİTİM

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve sağlığı ve Laboratuvar Hizmetleri Alanları bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Ortak Yönetim Modeli Protokolü'nü imzalamasının ardından Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Malatya Tarım İl Müdürlüğü arasında da Ortak Protokol imzalandı. 

Bakanlıklar arasındaki işbirliği, Malatya'da da bu protokolün imzalanmasıyla daha görünür hale gelmiş oldu, ilimizde tarımsal alanında yapılacak çalışmaların ortak bir program çerçevesinde yürütülmesinin olanakları artmış oldu.

Mesleki eğitimin güçlendirilmesini ve tarımsal alanda üretim kapasitesinin artırılmasını hedefleyen protokol eğitim camiasında ve iş dünyasında heyecan yarattı. İki bakanlığın ortak yönetim modelinin üretime ciddi katkısı olacağı belirtiliyor.

Taraflar, özellikle iklim değişikliğinin, kuraklığın, gıda tedarik zincirlerindeki problemlerin giderek ön plana çıkarttığı tarım alanında yeni bir başlangıç yapmayı amaçlıyor. Protokolle Malatya'da tarımsal üretimin yansıra, tarımsal teknolojilerinin geliştirilmesi alanında yeni bir soluk olma umudu belirdi. 

Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, tarım eğitimi ve sektör işbirliğine yönelik bir dizi çalışmadan sonra işbirliği protokolünün bu adımları daha üçlü hale getireceğini dile getirdi. Malatya Tarım İl Müdürü Tahir Macit, tarımsal üretime mesleki eğitimin katkısına ve işbirliğinin önemine işaret etti. 

Protokole göre; 

  • Alan öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitimi/staj uygulamalarını bütçe olanakları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda yapmaları sağlanacak 

  • Alana uygun tohum, gübre, fide, canlı hayvan vb. temrinlik malzeme desteği sağlanacak 

  • Alana uygun donatım yapılacak

  • Tohum yetiştirmeye yönelik ortaklaşa pilot çalışma ve uygulamalar yapılacak 

  • Hastalık, zararlı bitkiler, gübre, bitki besleme vb. konularda ortaklaşa çalışmalar yapılacak 

  • Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Dijital Tarım Kütüphanesi ve Tarım Orman Akademisine erişim izni sağlanacak

  • Tarım teknolojilerindeki gelişmeleri, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım vb. konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenecek

  • Alan öğrencilerine başarı bursu verilmesine yönelik çalışma ve girişimlerde bulunulacak 

  • Okulların toprak, yaprak, su vb. analiz yapabilmeleri için kapasitelerinin güçlendirilmesi şeklinde belirlenmiş olan faaliyetler gerçekleştirilecektir

  • Bu sayede yapılan işbirliği ile Tarım Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerinin artırılması tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi gibi birçok işbirliğini içermektedir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.