Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Zaporijya Nükleer Santrali'nin fişini çektiler!

DÜNYA

Avrupa’nın en büyük nükleer santralı Zaporijya, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta ateş hattının tam ortasında yer alıyor. Dünyayı nükleer tesiste yaşanabilecek bir felaketin korkusu sarmışken Ruslar santralin fişini çekti! Santralde arızaya ve bununla birlikte de nükleer sızıntıya yol açabilecek bu hamleyle birlikte Putin'in yeni imzaladığı kararname de gözdağı olarak yorumlandı...

Rus devlet medyasına göre, güney Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenlik sistemleri kısa bir süre önce devreye alındı.

Ukrayna Nükleer Enerji Ajansı Energatom'un yaptığı açıklamada da şu sözlere yer verildi:

"Zaporijya Nükleer Enerji Santrali, Ulusal Enerji şebekesinden tamamen koptu. Bu tesisin tarihinde ilk kez yaşanan bir durum."

Zaporijya ve Herson bölgeleri de dahil olmak üzere Rus kontrolündeki topraklarda elektrik kesintileri raporları gelmeye devam ediyor.

Santralde devreye giren güvenlik özellikleri, Avrupa'nın en büyük nükleer güç tesisi olan tesiste, ciddi kazaları ve radyoaktif maddelerin sızmasını önlemek için tasarlanmıştır.

Rus kuvvetleri, mart ayı başlarında Dnipro nehri kıyısındaki kompleksi ele geçirerek, komşu kasabalarda yaşanacak radyasyon sızıntısı durumu için iyot tabletleri dağıtmaya başlamıştı.

İşçiler kısa süre önce The Telegraph'a Rus güvenlik güçlerinin BM müfettişlerine güvenlik riskleri hakkında bilgi vermelerini önlemek için tesisteki personele baskı yaptığını ve şiddet uyguladığını yaptığını söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı (MoD), Perşembe günü nükleer reaktörden sadece 60 metre uzaktaki Rus tanklarının uydu görüntülerini yayınladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Rus birlikleri muhtemelen araçları üstteki boruların ve köprülerin altına park ederek gizlemeye çalışıyorlardı" dedi.
Bağımsız bir politika danışmanı ve World Nuclear Industry Status Report koordinatörü Mycle Schneider, konuyla ilgili açıklamasında "Nükleer güvenlik konularını anlayan herkes son altı aydır titriyor" dedi.

PUTİN'DEN GÖZDAĞI GİBİ HAMLE!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin askeri personel sayısının 137 bin arttırılmasını içeren bir kararname imzaladı.
Kararnameye göre 1 Ocak 2023'ten itibaren Rus ordusunun askeri gücü 1 milyon 150 bin 628'e çıkarılacak.

Putin'in 2017 yılında imzaladığı kararnameye göre Rus ordusunun askeri gücü 1 milyon 13 bin 628 olarak belirlenmişti.

Şu anda Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin sivil personeli de dahil toplamda 1 milyon 902 bin 758 personeli bulunuyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.