Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Rusya'nın ölüm treni: Rus askerlerinin ceplerinden çıkanlar dehşete düşürdü

DÜNYA

Rusya tarafından işgal edilen topraklarını korumaya çalışan Ukrayna ordusu, gazetecilere Kiev yakınlarındaki soğutuculu trenin vagonuna erişim izni verdi. Vagonun içinde, Rus askerlerinin cesetleriyle dolu düzinelerce beyaz ceset torbası vardı.

Vladimir Putin'in savaşta öldürülen ve ceplerinde sivillerden yağmalandığı iddia edilen altınlarla dolu askerlerinin cesetlerinin konulduğu soğutmalı tren, Ukrayna'da görüntülendi. Ukrayna ordusu gazetecilere Kiev yakınlarındaki vagona erişim izni verdi ve bir albay gazetecilere Moskova'nın kendi ölüsünü talep etmeyi reddettiğini söyledi.

Trenin içinde çekilen görüntüler, vagonun bir ucuna yığılmış beyaz ceset torbalarındaki cansız bedenleri gözler önüne serdi. Morg çalışanları gazetecilere, askerlerin ceplerinde, muhtemelen Ukraynalı sivillerden yağmalanmış altın bulduklarını gösterdi.

Morg görevlilerinden biri, öldürülen askerlerden birinin 'elit bir paraşütçü' olduğunu gösterdiğini söyleyerek iki askeri rozeti kameraya tuttu. Kiev, Rus Devlet Başkanı'nın 24 Şubat'ta askerlerini Ukrayna'ya gönderme emri vermesinden bu yana 25 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü söylüyor. Kremlin, sadece bin 300 civarında ölümü kabul etti.

Al Jazeera'ya konuşan Ukraynalı ordu albay Volodymir Liamzin, trendeki cesetlerin 'gerektiği kadar tutulacağını' ve Kiev'in Rus ölülerine Ukraynalı sivillere davrandıklarından daha iyi davranmayı planladığını söyledi.

Albay Liamzin, "Ukrayna hükümeti cesetlerle ne yapılacağına karar verecek çünkü Rusya onları almayı reddediyor" dedi ve ekledi: "Her ceset bir savaş suçunun kanıtı."

Ukraynalı morg çalışanları, Al Jazeera muhabirlerine Rus cesetlerinde bulunan altın takıları gösterdi. Ukraynalı sivillerden askerler tarafından yağmalandığı düşünülüyor. Askerlerin ceplerinden çıkan "küçük hazine"de altın kolyeler ve yüzükler, ayrıca katledilen sivillere ait kredi kartları görülüyordu.

Ukrayna'da Putin'in askerleri tarafından yağmalanması bu görüntülerle bir kez daha belgelenirken, hem Ukraynalı hem de uluslararası savcılar, Rus askerleri tarafından toplu cinayet, işkence ve tecavüz de dahil olmak üzere yüzlerce başka potansiyel savaş suçunu araştırıyor.

Rusya birlikleri, Kremlin'in "Donbas'ı korumak" için "özel askeri operasyon" olarak adlandığı planla 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etti. Bugün işgalin 77'nci günü.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'na göre, 24 Şubat'tan 10 Mayıs'a kadar Rus birliklerinin toplam savaş kayıpları yaklaşık 26 bin personeldi.

Ukrayna ordusu ayrıca Rusya'nın 1.170 tank, 2.808 zırhlı savaş aracı, 519 topçu sistemi, 185 çoklu fırlatma roket sistemi, 87 uçaksavar sistemi, 199 savaş uçağı, 158 helikopter, 1.980 motorlu araç, 10 akaryakıt tankerleri, 12 gemi, 380 insansız hava aracı, 41 adet özel teçhizat ve 94 adet seyir füzesi kaybettiğini iddia ediyor.

Bu hafta Vladimir Putin, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği'nin yenilgisini anmak için Moskova'daki Kızıl Meydan'da büyük bir askeri geçit töreniyle halka hitap etti. Rusya Devlet Başkanı, konuşmasında Ukrayna'nın doğusundaki Rus birliklerinin 'anavatanı koruduğunu' iddia etti. Ayrıca Ukrayna'daki 'özel askeri operasyonun' gerekli olduğunu ve Batı tarafından kışkırtıldığını ileri sürdü.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.