Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Rusya'da yüzlerce muhalif gözaltında

DÜNYA

Rusya’da geçen hafta havalimanında gözaltına alınan muhalif lider Aleksey Navalni’nin sağlığının kötüleşmesi nedeniyle ülke genelinde düzenlenen protestolara müdahale eden polis yaklaşık bin kişiyi gözaltına aldı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'i en açık şekilde eleştiren Navalny'nin destekçileri, muhalif liderin yakında hayatını kaybetmesinden korkuyor ve kendisine uygun tıbbi müdahalenin yapılmasını talep ediyor.

Yetkililer ise Navalny'nin diğer herhangi bir mahkum gibi tedavi gördüğünü öne sürerek yapılan gösterilerin yasa dışı olduğunu belirtti.

Ülkedeki protestoları ve tutuklamaları izleyen OVD-Info isimli bağımsız grup, mitingler nedeniyle onlarca farklı noktada düzenlenen gösterilerde 199 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Daha sonra gözaltına alınanların sayısının bini bulduğu kaydedildi.

Açıklamada, rakamın artabileceği belirtildi.

Ekonomik yaptırımların yanı sıra diplomatlarının sınır dışı edilmesi ve Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınak nedeniyle Batı ile ilişkilerinde Soğuk Savaş'tan bu yana en sıkıntı dönemini yaşayan Rusya, Aleksey Navalny'nin neden cezaevinde tutulduğu ile ilgili soruların ve eleştirilerin hedefinde.

Avrupa Parlamentosu’nda ise Navalni’ye ve destekçilerine yönelik muameleden ötürü Rusya’ya yaptırımların artırılması gündeme geldi. Bir grup AP milletvekilinin kabul ettiği karar tasarısında, Navalni’nin gözaltına alınmasından sorumlu kişi ve organlara yaptırım uygulanması, Kuzey Akım 2 projesinin de durdurulması talep edildi. Avrupa Birliği’ne (AB) ve üye ülkelere çağrıda bulunan AP milletvekilleri, Rusya ile ilişkilerin gözden geçirilmesini istedi. Yaptırım kararının, 27 AB üyesi ülke tarafından oy birliği ile alınması gerekiyor.

‘MÜDAHALE EDEMEYİZ’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsicilsi Josep Borrell, konunun pazartesi günü AB dışişleri bakanları toplantısında ele alınacağını söyledi. Borrell, Kuzey Akım-2 projesiyle ilgili ise “Alman hükümeti onay veriyorsa, şirketlerin boru hattı inşasına devam etmesini engelleyemeyiz” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.