Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Pelosi'nin ziyareti sırasında tansiyon yükseliyor..."Çin askeri uçakları Tayvan Boğazı'nın orta hattına yakın uçuyor"

DÜNYA

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bir tartışmanın ardından bu gece Tayvan'ı ziyaret etmesi bekleniyor ve silahlı protestolar yoğunlaşıyor, Çin askeri uçağı Tayvan Boğazı'nın orta hattına yakın uçuyor.

Reuters 2'sinde, bir kaynağa atıfta bulunarak, "birkaç Çin askeri uçağının bu sabah Tayvan Boğazı'nın orta hattı üzerinde yakın bir uçuş yaptığını" bildirdi.

"Birkaç Çin askeri uçağı, 1'inden bu yana Tayvan Boğazı'nın orta hattının yakınında kalıyor" diye ekledi.

Kaynak, "Çin askeri uçakları ve savaş gemileri bu sabah orta hatta baskı yaptı" dedi.

Tayvan Boğazı orta hattı, Aralık 1954'te ABD ile Tayvan arasında Karşılıklı Savunma Antlaşması'nın imzalanmasından sonra Çin ile Tayvan arasında bir askeri çatışmayı önlemek için ABD Hava Kuvvetleri Generali Benjamin Davis tarafından 1955'te ilan edilen bir sınır çizgisidir. 

Daha önce, önceki gün sabah 9 civarında, dört Çinli J-16 avcı uçağı güneybatı Tayvan'daki Hava Savunma Tanımlama Bölgesine (ADIZ) girdi.

Tayvan savunma bakanlığı, Free Times da dahil olmak üzere Tayvan medyasının 2'sinde bildirdiğine göre, derhal savaş uçakları gönderdi ve bir uyarı yayını ile hava savunma füze biriminin sistemini harekete geçirdi.

Şu anda, Tayvan Hava Kuvvetleri'nin P-3C denizaltı karşıtı devriye uçağına ek olarak, çevreleyen gökyüzünde üç askeri uçağın daha uçtuğu bildirildi: ABD P-8A denizaltısavar devriye uçağı ve ABD Hava Kuvvetleri Force'un E-8C Joint Stars (J-STARS) yer gözetleme ve keşif uçağı.

Bu arada Çin'in Tayvan'a yakın Fujian eyaleti çevresindeki hava trafiğini kısmen kontrol ettiği ortaya çıktı.

Çinli bir havayolu olan Xiamen Airlines, aynı gün web sitesinde yayınlanan bir duyuruda, "Xiamen Airlines, Fujian bölgesindeki akış hızının (uçak geçiş hacminin) kontrolü nedeniyle 2'sinde bazı uçuşları ayarlayacak" dedi.

Sonunda, Başkan Pelosi Tayvan'ı ziyaret ettiğinde, Pelosi'nin üzerinde bulunduğu nakliye uçağına veya eşlik ettiği ABD uçağına Çin tarafından askeri bir tepki gelebilir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.