Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

İsveç Başbakanı tarih verdi: Türkiye'yle NATO görüşmeleri yeniden başlıyor

DÜNYA

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO'ya üyelik konusunda Türkiye'yle müzakerelerin martın ortasına doğru yeniden başlayacağını açıkladı. Kristersson, "Bir tarih de var, bu sır değil ama teyit bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin NATO üyelikleri konusunda İsveç ve Finlandiya ile yürüttüğü müzakerelerin mart ortasında yeniden başlaması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun hafta başında Türkiye'yi ziyaret eden ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la ortak basın toplantısında görüşmelerin yeniden başlayacağını açıklamasının ardından, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson tarih verdi.

Kristersson, İsveç devlet televizyonu SVT'ye açıklamasında, ocak ayında ülkesinde Kuran yakılması sonrasında Ankara tarafından askıya alınan müzakerelerin mart ortasında yeniden başlayacağını söyledi. İsveç Başbakanı, "Bir tarih de var, bu sır değil ama teyit bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İsveç ve Finlandiya, Rusya-Ukrayna savaşının ardından yıllardır devam ettirdikleri tarafsızlık politikalarını değiştirerek NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu. Türkiye'nin üyeliğe onay vermek için özellikle İsveç'ten bazı isimlerin iadesini talep etmesiyle üçlü mutabakat imzalanmış, Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizması çerçevesinde müzakereler başlamıştı.

Ancak İsveç ile görüşmeler, Danimarkalı ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'nin önünde Kuran yakması sonrasında askıya alınmıştı.

Amerikan yönetimi üyeliklere onay vermesi için Ankara üzerinde baskı kurarken, Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşının depremler sonrasında yaptığı Türkiye ziyareti sırasında İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım görüşmelerinin yeniden başlayacağını açıklamıştı. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.