Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

G7'den Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararı!

DÜNYA

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada'dan oluşan G7 ülkelerinden Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar kapsamında dikkat çeken bir adım geldi. işte detaylar...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişimi devam ederken, dünya ülkeleri de Rusya'nın savaşı durdurması için yaptırımlarını kademeli olarak artırıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya'dan gaz alımını kesme düşüncelerinin ardından bu kez de G7 ülkelerinden dikkat çeken bir hamle geldi.

Beyaz Saray, G7 liderlerinin bugün çevrim içi olarak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin katılımıyla düzenledikleri zirve sonrası yazılı bir açıklama yaparak, Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımları duyurdu. ABD'nin halihazırda Rusya'dan petrol ithalatını yasakladığının anımsatıldığı açıklamada, G7 ülkelerinin de bugün Rusya'dan petrol ithalatını kademeli olarak bitireceği ya da tamamen yasaklayacağı belirtildi.

Rusya'ya yönelik ABD, Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerinin bugün yeni bir yaptırım paketi üzerine anlaştığına işaret edilen açıklamada, ABD'nin Rusya devletinin tamamen ya da kısmen kontrolü altındaki 3 televizyonuna yaptırım getireceği kaydedildi. Söz konusu televizyonların ise Channel One Russia, Russia-1 ve NTV Yayın Şirketi olduğu aktarıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Nisan itibarıyla gaz anlaşması taraflarının ödemelerini ruble ile yapmasını şart koşan kararnameyi imzalamış ve bu koşula uymayanların anlaşmalarının durdurulacağını söylemişti. Almanya, Fransa ve İngiltere bu talebi yerine getirmeyeceklerini açıklamış, diğer AB üyesi ülkeler de bu karara katılmıştı. Ardından geçtiğimiz hafta Rusya ruble ile ödeme yapmayı reddeden Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz akışını durdurdu.

ABD, Ukrayna'nın yaptırımların genişletilmesi çağrısında bulunmasının ardından Rusya'dan petrol, gaz ve kömür ithalatını tamamen yasakladığını duyurdu.

Rusya, ABD ve Suudi Arabistan'ın ardından dünyanın üçüncü büyük petrol üreticisi. Rusya'nın her gün ihraç ettiği yaklaşık beş milyon varil ham petrolün yarısından fazlası Avrupa'ya gidiyor. Rus ithalatı, toplam İngiltere petrol talebinin yüzde 8'ini oluşturuyor. 2020'de petrol arzının yaklaşık yüzde 3'ünü Rusya'dan karşılayan ABD ise ülkeye daha az bağımlı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.