Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Dünyanın en zenginleri karşı karşıya

DÜNYA

Jeff Bezos ve Elon Musk bir NASA projesi için rekabete girdi.

Dünyanın en zengin iki insanı Jeff Bezos ile Elon Musk arasındaki gerginlik, geçtiğimiz hafta yeni bir dönemece girdi. İkili bu sefer NASA'nın bir projesi için karşı karşıya geldi. Bezos'un sahibi olduğu uzay ve havacılık şirketi Blue Origin de Musk'ın sahibi olduğu SpaceX de bir süredir ABD devlet kurumlarının projelerinde özel girişim ortağı olarak yer alıyor. Son olarak geçtiğimiz hafta sonuçları açıklanan iki ihale, şirketler ve patronlar arasındaki rekabeti bir kez daha körükledi.

İlk haber 13 Nisan tarihinde geldi. ABD Savunma Bakanlığı'nın Blue Origin ile  2,5 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladığı açıklandı.
Bakanlık bünyesindeki Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı'nın (DARPA) sorumlusu olduğu anlaşma kapsamında, Blue Origin nükleer enerjiyle çalışan bir uzay aracının tasarımında pay sahibi olacak.
 
ORIGIN'İN İLK İHALESİ DEĞİL

DRACO adı verilen proje kapsamında kimyasal ya da elektrik bazlı sistemlerle hareket ettirilen uzay araçlarının yerini, nükleer enerjiyle çalışan araçların alması hedefleniyor. DARPA, bu proje için Blue Origin'in yanı sıra Lockheed Martin ve General Atomics'le de anlaşmalar imzaladı. Ancak Blue Origin'in heyecanı yarım kaldı. Çünkü bu açıklamadan sadece 4 gün sonra, bu kez Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) Musk'ın sahibi olduğu Space X'le 2,9 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandığı açıklandı.

KAZANAN SPACEX OLDU

SpaceX'in NASA'nın Artemis programı için sunduğu teklifin rakiplerinden biri Dynetics, diğeri de Blue Origin'di. Bunun yanında, daha önce yapılan açıklamalarda NASA'nın iki ticari ortakla birlikte çalışmayı planladığı söyleniyordu. Ama gerçek öyle olmadı, NASA projede sadece SpaceX ile birlikte yürüyeceğini açıkladı.

Kararla ilgili duyuruda SpaceX'in teklif sunan diğer özel şirketlere kıyasla daha düşük bir fiyat verdiği ve bu nedenle tek başına seçildiği ifade edildi. Sözleşme kapsamında SpaceX geliştirme ve test faaliyetlerinin yarısından fazlasının fonlanmasını ve mali risklerini de kendisi üstlenecek.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.