Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Çin'in füzeler ve hayalet uçaklarla 'Tayvan ablukası' tatbikatı başlatıldı!

DÜNYA

Çin ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi üzerine Tayvan Boğazı'ndaki gerilimi artırarak, tarihte ilk kez Tayvan üzerinde bir füze fırlattı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Tayvan'da gerçekleştirdiği 'önemli askeri eğitim ve gerçek mühimmat atışlarının' ilk günü olan 4'üncü günü, Tayvan'ın doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi ve doğusundaki tüm yönlere uzun menzilli topçu ve füzeler yağdırdı.

Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi ve Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı'nın duyurusunu birleştiren Çin ordusu, o gün Tayvan'ı çevreleyen sulara 11 füze ateşledi.

Halk Kurtuluş Ordusu sözcüsü Sui, "Doğu Cephesi Roket Birimi, Doğu Tayvan'da planlanan deniz bölgesinin çeşitli bölgelerinde çeşitli tiplerde konvansiyonel füzeleri vurdu ve tüm füzeler hedefi vurdu" dedi. 

Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı'na göre, Çin ordusu kuzey, güney ve doğu Tayvan'ı çevreleyen sularda 13:56'dan birkaç kez toplam 11 Dongfeng (DF) serisi balistik füze ateşledi. 

Bundan önce, Çin ordusu Tayvan'ı hedef alan uzun menzilli topçu kartları çıkardı.

Doğu Cephesi, Tayvan Boğazı'nın doğu kesimindeki belirli bir alana uzun menzilli ateş gücü canlı mühimmat ateşledi ve Tayvan Boğazı'nın orta hattının etrafındaki sular boyunca yaklaşık 20 çarpma noktası oluşturuldu.

Buna ek olarak, aynı gün, Doğu Cephesinden 100'den fazla hava ve deniz askeri uçağı, savaşçılar, bombardıman uçakları ve son teknoloji hayalet avcı J-20 dahil hava tankerleri, gündüz ve gece keşif gerçekleştirdi. CCTV, Tayvan'ın kuzey, batı ve doğu hava sahalarında hava saldırısı ve siper desteği söyledi.

Tatbikat, Çin'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine yanıt olarak önceden bildirdiği askeri harekatın bir parçası.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kefei, tatbikatla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "ABD ile Tayvan arasındaki gizli anlaşmayı hedefleyen katı bir korku önlemi" dedi ve "ateşle oynarsanız kesinlikle yanarak ölürsünüz" uyarısında bulundu. "

Buna karşılık ABD, Çin'in askeri provokasyonlarını sorumsuz olarak kınadı.

Ayrıca Filipin Denizi yakınlarında konuşlanan uçak gemisi Ronald Reagan ve uçak gemisi grev grubuna bölgede kalmaları ve durumu izlemeleri emredildi.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Beyaz Saray'daki stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, "Başkan Joe Biden, Reagan ve fırkateynlerini orada tutmanın akıllıca olduğuna inanıyor" dedi. Bölgede olduğundan daha fazlası olacak."

ABD bir krizi seçmiyor ya da takip etmiyor, ancak Çin'in seçeceği her şeye hazırız" dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.