Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Avrupa'da maymun çiçeğinden ilk ölüm raporu...Gerçek ölümcül risk nedir?

DÜNYA

Afrika kıtası dışında maymun çiçeği virüsü enfeksiyonundan ilk ölüm bildirildi, hastalığın gerçek riskine bir kez daha dikkat çekiliyor.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Brezilya'nın güneydoğusundaki Belo Horizonte'de hastaneye kaldırılan 41 yaşındaki bir adam sepsisten öldü.Hastanın lenfoma nedeniyle bağışıklık sistemi zayıftı.

İspanya'da da bir ölüm oldu.İspanyol sağlık yetkilileri, ölen kişinin kimliğini veya tedavi koşullarını açıklamadı.

Yerel basın, bunun maymun çiçeğinin endemik olduğu Afrika dışındaki ilk ölüm olduğunu bildiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, maymun çiçeği ile enfekte olanlar arasında ölüm oranı (ölümcül oran) yaklaşık %1 ila %10'dur.

Ülkelere göre COVID-19 ölüm oranının yaklaşık %0,1-5,5 (ABD Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre) olduğu düşünüldüğünde bu oldukça yüksek bir rakamdır.

Bununla birlikte, yüksek ölüm oranı olan maymun çiçeğinin sınırlı durumlarda gözlenen özel bir sayı olabileceği dikkate alınmalıdır.

Geçmişte, Orta Afrika'da maymun çiçeği ile enfekte olan kişilerin %10'unun öldüğü bir vaka vardı, ancak bu, yerel tıbbi ortamın zayıf olması veya yetersiz hastalık izleme sistemi nedeniyle meydana gelen istisnai bir vaka olarak kabul ediliyor.

Ağır hasta hastaları tedavi etme yeteneğinin olmaması ve teyit edilen gerçek vaka sayısının tam olarak tespit edilememesi, sadece ölüm sayısının altının çizildiği bir vaka olabilir.

Aslında, yakın zamanda ortaya çıkan maymun çiçeği salgınının hafif semptomlara sahip olduğu bildirilmiştir.

WHO ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, maymun çiçeği genellikle herhangi bir özel tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileşir.

Belirtiler virüse maruz kaldıktan 6 ila 13 gün sonra ortaya çıkar.Bazı durumlarda semptomlar 3 hafta sonra ortaya çıkar.Semptomlar genellikle ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı, lenf nodu şişmesi ve yorgunluğu içerir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.