Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Afganistan'da 23 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya

DÜNYA

Afganistan'da Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden sonra gittikçe derinleşen yoksulluk ve açlık krizi, 23 milyon insanı muhtaç duruma düşürdü.

Eski hükümetin devrilmesiyle ABD ve Batı ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülke Afganistan'a yaptıkları para yardımlarını askıya aldı.

Askıya alınan yardımlarla beraber, Afganistan ekonomisindeki kriz her geçen gün daha da derinleşti.
 

Kabil'de yaşayan Ayşe ve ailesi, ülkede yaşanan yoksulluğun etkilediklerinden yalnızca biri.

Beş çocuk annesi Ayşe, komşularının ekmeğini pişirerek hayata tutunmaya çalışıyor. 

Eşinin işsiz kaldığını ve geçim sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Ayşe, Eşref Gani hükümetin döneminde durumlarının iyi olduğunu; ancak Taliban'ın gelmesiyle her şeyin al tüst olduğunu söylüyor.

Ayşe, şunları anlatıyor:

Yiyecek bulduğumuz zamanlarda pişirir yiyoruz, bulamadığımız günlerde de aç susuz kalıyoruz. Komşuların ekmeklerini pişirerek geçiniyoruz. Çocuklarım çoğu gece yemek yiyemeden uyuyor.

Ayşe Hanım, eşinin iş bulamaması nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu anlattı:

Kocam ylardır evde, işsiz oturuyor. İşsilik nedeyiyle psikolojisi bozuldu, hastalandı. Bazı günler pazara gidip çalışıyor ve az da olsa biraz para kazanıyor. İş bulamadığı zamanlar ise eli boş dönüyor.

"Uluslararası yardım kuruluşları, gıda yardımında bulunuyor ama yetmiyor" diyen Ayşe Hanım, "Bir anne olarak çocuklarımın geleceği için çok endişeliyim. Karanlık bir gelecekle karşı karşıyayız, iş bulamıyorum ve çocuklarımı da okula gönderemiyorum" şeklinde konuştu.
 

Afganistan'a ne kadar yardım yapıldı?

Taliban'ın iktidarı ele geçirmesiyle yabancı ülkelerin yardımları kesilse de uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan yardımlar devam ediyor. 

Eski Afgan hükümetinin bütçesinin yüzde 80'i dış yardımlar tarafından sağlanıyordu.
 

Eski hükümetin devrilmesiyle ABD ve Batı ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülke Afganistan’a yaptıkları para yardımlarını askıya aldı.

Geçtiğimiz aylarda Birleşmiş Milletler, ülkedeki açlık krizini önleyebilmek için Batı ülkelerinden 4,4 milyar dolar yardım talebinde bulundu.

Batı ülkelerinin vadettiği yardımların sadece 1,6 milyar doları toplanabildi.
 

Ayrıca, Afganistan'ın 10 milyar dolar değerindeki para rezervleri ABD tarafından donduruldu. 

Yapılan bu hamleler, ülke ekonomisini iflasa sürükledi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlar Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), şimdiye kadar Afganistan'a 1,6 milyar dolar para sağladıklarını duyurdu. 

Dünya Gıda Programı (WFP), yayımladığı bir raporda acil gıda yardımı çerçevesinde 2022 yılında 16 milyon insana destek sağladıklarını açıkladı.

Bu program çerçevesinde, yılsonuna kadar 9 milyon kişiye daha yardım yapılacağı bekleniyor.

Taliban'ın kadınlara yönelik uyguladığı kısıtlamalar, ekonomiyi zarara uğrattı

Taliban'ın son zamanlarda kadınlara karşı getirdikleri kısıtlamalar, yoksulluk ve işsizlik rakamlarının artmasına neden oldu. 

Taliban, kadınların özel sektörde çalışmalarını, tek başına yolculuk yapmalarını yasakladı. Bu sert tutum, kadınların da katkı sağladığı ülke ekonomisini 1 milyar dolar zarara uğrattı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.