Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

ABD'de kadın vekiller İsrail'e koşulsuz desteğe karşı tepkili

DÜNYA

ABD Temsilciler Meclisi Üyeleri İlhan Omar, Alexandra Ocasio Cortes, Rashida Tlaib ve Ayanna Pressley, ABD'nin İsrail'e koşulsuz desteğini sert sözlerle eleştirdi.

İsrail`in 10 Mayıs`tan bu yana Gazze Şeridi`ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 28`i çocuk, 15`i kadın olmak üzere 119 kişi şehit oldu, 621 kişi yaralandı.
Ayrıca, Filistin ve İsrail toprakları içinde yüzlerce Filistinliyi gözaltına aldı.
ABD ise saldırılara ve sivil ölümlerine gözlerini bir kez daha kapatarak İsrail`e koşulsuz destek mesajı verdi.
Dün ABD Temsilciler Meclisi`nde yapılan özel oturumda Kongre`nin kadın vekilleri, İsrail`e verilen destek mesajını sert sözlerle eleştirdi. Michigan Temsilcisi Rashida Tlaib şu açıklamalarda bulundu: "Meslektaşlarıma, Filistinlilerin gerçekten var olduğunu, insan olduğumuzu, rüya görmemize izin verildiğini hatırlatıyorum. Bizler anneyiz, kızlarız, torunlarız. Bizler adalet arayışındayız ve her türden baskıya karşı mücadelemiz konusunda özür dilemiyoruz. İsrail hükümetine ne kadar para gönderirseniz gönderin, Filistinliler hiçbir yere gitmiyor."

Minnesota Vekili İlhan Omar ise Kongre üyelerinin İsrail`in sivillere yönelik hava saldırılarını meşru müdafaa adı altında savunmasını eleştirdi. "Açık konuşayım. Bu çatışmadaki her bir ölüm bir trajedidir, sivilleri hedef alan her roket ve bomba bir savaş suçudur. Korktukları için yataklarının altına saklanmak zorunda kalan her çocuğun ve bu ıstırabın üstesinden gelmeye çalışan ebeveynlerin acısını hissediyorum. Keşke bir ulus olarak bu acıya eşit muamele etsek. Ama şu anda etmiyoruz. Kongre`nin birçok üyesi insanlığa karşı açık suçları ve insan hakları ihlallerini kınamak yerine, İsrail`in sivillere yönelik hava saldırılarını meşru müdafaa adı altında savunuyor."

ABD`li Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Başkan Joe Biden`ın "İsrail`in kendini savunma hakkı var" sözlerine, "Bu tarafsız bir dil değil, taraf tutan, işgalin tarafını tutan bir dil" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Ocasio-Cortez, bunun gibi boş açıklamalar sadece Filistinlileri insanlıktan çıkarmaktadır. Bu yanlıştır" değerlendirmesini yaptı.
Massachusetts Vekili Ayanna Pressley, Amerikan hükümeti dolarları her zaman şartlarla birlikte gelir. Elimizdeki soru şu; vergi mükelleflerinin dolarları adalet, iyileşme ve onarım için koşullar mı yaratmalı, yoksa bu dolarlar baskı ve ayrımcılık için koşullar mı yaratmalı?" sorusunu yöneltti.

İsrail`e koşulsuz destek sözü veren ABD, ayrıca BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) İsrail ve Filistin arasında giderek yükselen gerilimi ve Gazze`ye yönelik hava saldırılarını görüşmek için toplanmasına da karşı çıktı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.