Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

ABD 'çok gizli' silahını sahaya sürdü

DÜNYA

Özellikle geride kalan 2021 senesini tüm dünyayı şoka sokan askeri testlerle geçiren Çin'e karşı, Beyaz Saray'dan gerilimi zirveye çıkartacak bir adım geldi. Pentagon bu hamlesiyle Hint-Pasifik bölgesinde geri adım atmayacağının da güçlü bir sinyalini vermiş oldu.

ABD Donanması'na ait nükleer silahlı bir denizaltı, Kuzey Kore ve Çin'e güç gösterisi olarak on yıllar sonra ilk kez görüldü. Eski bir ABD donanması kaptanı, Washington'ın 'mesaj gönderdiğini' söyledi.

'Çok gizli' sınıfındaki denizaltı USS Nevada'nın Guam deniz üssünde görülmesi, Kim Jong-un rejiminin füze testlerinden ve Pekin ile artan gerilimin ardından geldi.

Denizaltı, 20 Trident nükleer füzesi ile donatılmış ve normalde okyanusta gizli devriyelerde pusuya yatmış olan Ohio sınıfı bir gemi. Donanmada 'Boomers' ismiyle biliniyor.

'100 TANESİNİ GÖNDERİRİZ, RUHUNUZ DUYMAZ' 

Eski bir ABD Donanması denizaltı kaptanı ve şimdi Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi'nde analist olan Thomas Shugart, Nevada'nın varlığının bir 'mesaj' gönderdiğini söyledi.

CNN'e verdiği demeçte Shugart, "100 küsur nükleer savaş başlığını kapınızın önüne park edebiliriz ve ruhunuz bile duymaz, haberiniz olsa dahi bu konuda fazla bir şey yapamazsınız" dedi.

Denizaltının üsse sevki, Kuzey Kore'nin son füze testlerinin ardından geldi. Kuzey Kore tarafından yayınlanan yeni fotoğraflar, füzelerin mobil fırlatıcılardan ateşlendiğini gösteriyor.

GÖRÜNTÜLENMESİ ÇOK NADİR BİR DURUM 

Buna karşılık ABD, dış dünyaya kapalı olan rejime 'yasadışı ve istikrarsızlaştırıcı testlerini durdurması' çağrısında bulundu. Nevada'nın misyonu ayrıca Çin ile Tayvan ve Pekin'in kendi nükleer silahlı denizaltı filosunu geliştirmesi konusundaki gerilimlerin ortasında geliyor.

14 boomer'ın hareketleri yakından korunan bir sır ve devriyeleri, bakım ve ikmal için dönmeden önce genellikle 77 gün sürüyor. Herhangi birisinin Bangor, Washington ve Kings Bay'deki ana limanları dışında fotoğraflanması son derece nadir görülen bir durum.

Londra'daki King's College'da savaş ve strateji profesörü olan Alessio Patalano, bu tür gemilerin konuşlandırılmasının daha sık olacağını söyledi ve "Özellikle eğitim ve tatbikatta bu tür gemilerin varlığı, bölgedeki diğer aktörlerin nasıl avlanacağını öğrenmek için önemli bir fırsat sunuyor” dedi.

Donanmadan yapılan açıklamada, sevkiyatın 'ABD'nin Hint-Pasifik bölgesine olan bağlılığını yansıttığı' belirtildi ve "Geminin varlığı, stratejik güçler tarafından gerçekleştirilen pek çok tatbikat, harekat, eğitim ve askeri işbirliği faaliyetlerini tamamlıyor" denildi.

ABD'nin 'mesajı', Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in yaygın olarak ABD'yi hedef aldığı görülen bir konuşmada yeni bir Soğuk Savaş zihniyetine karşı uyarıda bulunmasının ardından geldi.

Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada Xi, "Bugün dünyamız sakin olmaktan çok uzak. Soğuk Savaş zihniyetini bir kenara bırakıp barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan sonuçları aramamız gerekiyor" dedi.

Çin, ABD ve Rusya arasında sürmekte olan silahlanma yarışını iyiden iyiye kızdırması muhtemel olan gelişme, Pekin'in Ağustos ayında nükleer yetenekli bir hipersonik füze denemesini reddetmesinin ardından geldi.

Gezegenin etrafında dolaşan füze, ABD'deki yetkililer arasında endişelere yol açtı ancak Çin füze fırlatmasının bir uzay aracı için olduğu konusunda ısrar etti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.