Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Diyarbakır’da paskalya bayramı kutlandı

Diyarbakır

Paskalya bayramı Diyarbakır’daki Ermeni kilisesinde de ayinler eşliğinde kutlandı.

Sur ilçesindeki Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nde Paskalya bayramı dolayısıyla düzenlenen ayine, Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından gönderilen Papaz Sevan Cıvanoğlu başkanlık yaptı.

Din görevlileri Divan Nergiz, Artaki Çokşen ve Yuannes Uğurgen'in yönettiği ayinin ardından konuklara çörek ve boyalı yumurta dağıtıldı. CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ve Sur Belediye Başkanı Seyit Narin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, kiliseye gelerek cemaat üyelerinin bayramını kutladı.

DAVUTOĞLU'NDAN PASKALKA KUTLAMASI

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Hristiyanların Paskalya Bayramı'nı kutladı. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu, Paskalya Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, sevgi, saygı ve dayanışma ruhunu dirilten kutsal günlerin, insanların yüce duygular yaşadığı müstesna zamanlar olduğunu belirtti. Paskalya'nın Hristiyanlar için böyle özel bir yortu olduğunu kaydeden Davutoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Yüzyıllar boyu bir arada yaşayarak birbirinin sevincine ortak olan bizler, farklılıkları birlikte yaşatmayı medeniyet mirasımızın ve evrensel değerleri sahiplenmenin bir gereği olarak görüyoruz. Büyük medeniyet tecrübemizden gelen birikim ve evrensel inancımız gereği farklı inanç ve kültürlerin birbiri üzerinde tahakküm kurmadan yaşaması sonsuza kadar bağlı kalacağımız bir ilkedir. Yüzyıllarca olduğu gibi bugün de barış ve huzur içinde beraberce yaşadığımız Hristiyan vatandaşlarımızın Paskalya Bayramı'nı tebrik ediyor, bütün Hristiyan vatandaşlarımıza mutluluk dileklerimi sunuyorum."

97 YIL SONRA ÇAN SESLERİ DUYULDU

Ortadoğu'nun en büyük Ermeni kilisesi olan Surp Gragos, 800 yıllık geçmişe sahip. Birçok yıkıma ve yangına maruz kalan kilisenin 1915 olayları sırasında çan kulesi yıkılmış. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ermeni Patrikhanesi ve Ermeni toplumunun destekleriyle restorasyonu tamamlanan ve çan kulesi yeniden yapılan kiliseden 97 yıl sonra çan sesleri yükselmiş, 4 Kasım 2012 yılında kilisede ilk defa dini ayin yapılmıştı.

Artık her Pazar kilisenin çanları çalıyor ama kilisenin papazı olmadığı için dini tören yapılamıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.