Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Nesli tükendi sanılıyordu: geri döndü

ÇEVRE

Leopar, vaşak gibi bazı türler uzun süre sonra Anadolu'nun ücra köşelerinde artık daha sık görülmeye başlandı.

Özellikle doğadan kopuk büyük şehirlerde yaşıyorsanız yaban hayat ile aranıza iyice mesafe koymuşsunuz demektir. Oysa ki içinde yaşadığımız asıl doğa yaşam düzenimizin dışında. Kentler insanların içinde doğduğu değil, sonradan oluşturduğu yaşam alanları oldu. Türkiye coğrafyasında kentlerde sokaklardaki kedi, köpek ve kuşlar dışında hayvan görmek mümkün değil.

Fakat doğadaki devinim devam ediyor. Türkiye’de uzun yıllardır görülmeyen ve nesli tükenmiş olduğu düşünülen veya farklı bölgelere göç ettiği varsayılan leopar (Anadolu Parsı), vaşak gibi bazı hayvanlar canlı olarak görülmelerinin üzerinden 20-30 yıl geçtikten sonra tekrar insanlarla karşılaşmaya, kameralara takılmaya başladı.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Yaban Hayatı Kıdemli Uzmanı Ahmet Emre Kütükçü "Batman Sason'da olduğu gibi daha önce tespit edilmemiş yeni türler, özellikle tatlı su, sürüngen ve çift yaşamlı türler ortaya çıkabiliyor." ifadelerini kullandı. Sason’da keşfedilen balık türü ünlü oyuncu Leonardo Di Caprio’nun da dikkatini çekmiş. DiCaprio Batman’daki türün yer aldığı bir makaleyi Twitter hesabından paylaşmıştı.Kütükçü yakın zamanda bakanlığın kurduğu fotokapanlara yakalanan leoparlar olduğunu da aktardı. Son yıllarda Türkiye’de de görülmeye başlayan leoparların komşu ülkeler ile çalışmaları sayısının artırıldığına dikkat çeken Ahmet Emre Kütükçü, “İran leoparların en yoğun olduğu yer ve leoparların en iyi korunduğu yerlerden biri. Kafkasya sınırında birçok ülke bu hayvanın korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü için orada çoğalan hayvanların ülkemize girişi artıyor" demekte.

'EN İYİ KORUNDUĞU YER İRAN'

Türkiye'de de görülmeye başlanılan leoparlarla ilgili komşu ülkelerde koruma çalışmaları sayısını arttırdığının altını çizen Kütükçü şunları söyledi: "Nahcivan'da Azerbaycan'ın yürüttüğü çalışmalarda çok iyi sonuçlar alındı. İran leoparların en yoğun olduğu yer ve leoparların en iyi korunduğu yerlerden biri. Kafkasya sınırında birçok ülke bu hayvanın korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü için orada çoğalan hayvanların ülkemize girişi artıyor."

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kemal Kırıkçı son yıllarda, özellikle gece gözlem kabiliyetinin artması ile gece aktif olan hayvanların görüntülenebildiğini söyledi. Kırıkçı son yıllarda Türkiye sınırları içerisinde görünce en çok şaşırdıkları hayvanın karakulak olduğunu söyledi. Kırıkçı, “Türkiye'de kesinlikle nesli tükendi diye biliniyordu. Leopar, su samuru, dağ ceylanı, vaşak ve bunun gibi birçok hayvanın da neslinin tükenme noktasında olduğunu ya da tükenmiş olduğunu biliyorduk. Özellikle vaşakların sayıları çoğalmaya başladı." şeklinde konuştu.

Vaşakların artık gündüzleri bile görülmeye başlandığını söyleyen Kırıkçı, "Hayvanlar kendilerini çok iyi koruyor ve gizliyor. Eskiden kırsal bölgelerde yaşayan insan sayısı çoktu.

Özellikle kırsal kesimdeki nüfusumuzun azalması ve azalmaya devam etmesi dolayısıyla hayvanlar kendilerini güvende hissetmeye başladılar. Bundan dolayı yaban hayvanları türünde ve sayılarında bir artış söz konusu" diye konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.