Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

SİHA yüklü TCG Anadolu

BİLİM VE TEKNOLOJİ

Uzmanlar TCG Anadolu’da SİHA konuşlanmasını ‘TSK’daki zihinsel dönüşümün kilometre taşı’ olarak değerlendiriyor.

Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir etkinlikte TCG Anadolu amfibi hücum gemisine konuşlu Bayraktar TB3 S/İHA’ya dair bir görüntü paylaştı. Kamuoyunun ilk kez tanık olduğu görüntü, sadece savunma sanayii çevrelerinde heyecan uyandırmakla kalmadı, uluslararası medyada da geniş yer buldu.

Peki paylaşılan görselde ne tür detaylar vardı? Özellikle Bayraktar TB3’ün yüzer bir unsura iniş ve kalkışı nasıl olacaktı? Motorun güçlenmesi ya da platformun hafiflemesi gerekiyorsa bu durum TB3’ün taşıyacağı mühimmat yükünün daha az olacağı anlamına mı geliyordu?

Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan ile bu soruların yanıtını ve diğer merak edilenleri konuşmaya başladığımızda öncelikle söz konusu görsel üzerinden herhangi bir çıkarım yapıp yapmadığını soruyoruz.

Dünyada bir ilk

Doğan öncelikle Baykar TB3 fikrinin ilk ortaya çıkmasından itibaren birçok önemli gelişmenin yaşandığına işaret ediyor.

TCG Anadolu ve SİHA kelimelerinin yan yana gelmesini “Dünyada ilk kez bir havuzlu çıkarma gemisinde İHA-SİHA kullanılacak. Bunu sadece çıkarma gemisi olarak değil herhangi bir deniz platformu üzerinden de söyleyebiliriz. İlk kez bir deniz unsuru tamamen insansız hava araçlarının kullanımına uygun hale getirildi” bilgisiyle özetliyor Doğan.

TSK’ya çok önemli kabiliyetler kazandıracak

Kadir Doğan sistemin ne denli zorlu olduğunu anlatınca devasa boyut ve ağırlıktaki Aksungur, Akıncı gibi platformların TCG Anadolu’daki pozisyonu da önem kazanıyor…

Bu tipteki daha ağır platformlar için de kalkış ve iniş konusunda yukarıdaki etkenlerin mevcut olduğunu işaret ediyor Doğan ve “Bu etkenler sağlandığı takdirde bu araçların da kullanılmasının önünde bir engel yok. Teknik açıdan imkansız değil ancak çok zor olduğunu söylemek gerek” diyor.

Son olarak TCG Anadolu’dan kalkan bir TB3’ün diğer gemilerle, gökyüzündeki S/İHA’larla, savaş uçaklarıyla ve hatta karada konuşlu birliklerle iletişim kurabilmesi konusuna değiniyoruz…

Bu projeyle TSK’nın müşterek çalışma yapısı içerisine deniz sistemlerinin de olduğu bir halka eklediğine dikkati çekiyor Doğan ve “Bu kabiliyet kazanımıyla hem kara hem hava hem de denizdeki insansız sistemler sayesinde birçok farklı sistemi birbirine çok hızlı ve efektif bir şekilde bağlamak için gerekli altyapıları oluşturmamız gerekecek. Tabii haliyle bu durum çok ciddi bir kabiliyet kazanımı demek. Türk savunma sanayiinin kazandığı kabiliyetleri bir süre sonra çok değerli bir ihracat kapısına dönüştürdüğünü biliyoruz. Gemilere SİHA projesi de gelecekte böylesine önemli bir gelir kalemi olabilir” şeklinde konuştu.
 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.