Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Mars Artık Dünya'da

BİLİM VE TEKNOLOJİ

Artık mars dünyada evet yanlış okumadınız. Mars'ın simülasyonu dünyaya kurulması amaçlanıyor.

Kızıl gezegende yaşama fikri her ne kadar çok ilginç olsada dünya dışında bir yaşamın oluşması daha da ilginç.

Bilim adamları uzun zamandır gezegenimizin dışında çalışmalar yapıyor. Uzatın bilinmeyen yönleri için milimetrik yıldız hareketlerini ya da şöyle söyleyelim göktaşlarının yer değiştirmesini saniye saniye kayıt altına alıyor. İşte bu uzun süren çalışmalar bizi Mars'ta yaşanılabilir bir ortam oluşur mu ? sorusuna kadar getirdi. 

Gelgelelim gezegenizim dışında bir yaşam ortamı oluşturma fikrini bir kenarda tutalım. Biz atmosferin dışındaki bir yaşam formunu burada kendi toprağımızda simülasyon yapalım desem herhalde biraz çılgınca olur değil mi?Ama değil...

Arjantin'in La Rioja kentinden 100 km ve başken Buenos Aires'ten bin kilometre uzaklıktaki, kırmızı toprak ve turunce kanyonlar adeta bir Mars gezegenini andıran Los Colorados milli parkından bahsediyorum. Çılgın dahiler bu alamda Solar54 projesi kapsamında, Mars'taki insan yaşamı simülasyonu için farklı değişkenler üzerinde bir dizi çalışma ve test gerçekleştirecek. Kızıl gezegendeki yaşam için astronotlar bu yerde eğitim görecekler. 

Bu simülasyon 6 kubbeden oluşuyor. Bu kubbetler 3 tanesi konaklama, yemek pişirme ve mürettebat yaşam alanı, biri hidrofonik sistemle bitki üretimi, biri Cubesats uyduları kullanılacak. Merkezde yer alan kubbede ise genel laboratuvar ve uydu için yer  istasyonu olarak kullanılacak.

Projenin en öneli yönlerinden biri ise sisteminin karbon nötr olması ve tamamen güneş panellerinden güç alması. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.